БЕЛГИЙСКИ ДОГ– FCI № 69

FCI №
69
Произход
Белгия
Синоними
Chien de trait belge, Matin belge, Vlaamscher Trekhond, Belgian Mastiff, Belgian Draught Dog, Belgischer Zughund, Flamischer Ziehhund
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 69–78 см
тегло 45–50 кг
История
Този популярен някога в Белгия мастиф се смята вече за изчезнал. В миналото бедните селяни го използвали да тегли малки каручки, тъй като не можели да си позволят да отглеждат кон. По време на Първата световна война белгийската армия си служела с този мастиф, за да пренася муниции и да тегли картечниците при промяна на позициите. Някои смятат, че произходът на белгийския дог трябва да се търси във Франция и само окончателното оформяне на типа е станало в Белгия.
Общ вид
Голямо, мускулесто и силно куче с къса и гладка козина, къса опашка и здрави кости. Главата е голяма и широка, с масивна здрава муцуна. Шията е мощна и мускулеста. Гърдите са дълбоки и широки, с добре извити ребра. Крайниците са с груби кости и масивна мускулатура. Характерна особеност на това куче е късата опашка. Козината е къса и гладка. Оцветяването варира от жълто-кафяво до тигрово с черна маска и/или бели петна.