БАСЕНДЖИ

FCI №
43
Произход
Централна Африка
Синоними
Basenji, Barkless Dog, Congo Dog, Congo Terrier
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 43 см идеално 43 см идеално 43 см
40 см идеално 40,5 см идеално 40 см
тегло 11 кг около 11 кг идеално 11 кг
10 кг около 10 кг идеално 9,5 кг
Когато през 1870 г. един английски пътешественик довел със себе си в Европа първите басенджи, никой не предполагал, че те са наследници на любимите кучета на фараоните, често рисувани в гробниците и дори балсамирани, за да доставят радост на стопаните си и в отвъдното. На някои от фреските в гробниците на фараоните от V династия били изобразени хора джуджета, водещи на повод предците на басенджи. Не е изключено това да са пигмеи, които били вече известни на египтяните и които водели със себе си своите кучета от Централна Африка. Интересна особеност на тези кучета е, че не лаят, и за да се ориентират за посоката, в която безмълвните им помощници гонят дивеча, пигмеите им връзвали дървени камбанки или издълбана кратуна с камъчета.
Тази примитивна порода се отнася гъм групата Шенси. Голямата прилика между басенджи и хрътките от типа на фараоновото куче позволява да се предположи, че те имат общ произход. Още повече че на древните рисунки фараоновите хрътки са изрисувани с високо носени, навити опашки както басенджи.
Дълго време наричали тези кучета по различен начин, докато накрая се установило едно име – басенджи, произлизащо от думата "див, неопитомен".
Басенджи е умно, привързано, пъргаво и подвижно куче със сухо телосложение и квадратен формат. Главата е със забележима медиална бразда, с малки, косо поставени очи и заострена муцуна. Стопът е плавен, но достатъчно дълбок. Ушите са сравнително големи, с широки основи, прави и високо поставени. Външният край на основата на ухото се намира на нивото на очите, а краищата им са насочени малко настрани. С изключение на гънките около шията и по челото, по останалите части на тялото кожата е плътно прилепнала. Шията е високо поставена, като в областта на гръкляна може да има неголеми гънки. Гърдите са широки и дълбоки. Гърбът и поясницата са гъвкави и здрави. Крайниците са прави и успоредни. Лапите имат овална форма. Опашката е високо поставена, къса, плътно навита на колело. Козината е къса и гладка, малко по-дълга само на опашката. Цветът е кестеняв, черен, черен с подплащници, риж. На гърдите, муцуната, крайниците и края на опашката задължително има бели петна.