АМЕРИКАНСКИ ПИТБУЛТЕРИЕР

Произход
САЩ
Синоними
American Pit Bull Terrier, Pit Bull, Yankee Terrier
Размери и тегло
ръст 46–56 cм, срещат се до 60 см
тегло 14–36 кг, срещат се до 50 кг
История
Произходът на най-известното съвременно бойно куче е свързан с произхода на старите булендтериери, използвани години наред във Великобритания в популярните битки с кучета, бикове и мечки. След като през 1835 г. този кървав "спорт" е забранен със закон, много от професионалните селекционери на бойните кучета и техните животни намират широко поле за изява в САЩ. Там закон, забраняващ битките с кучета, е приет доста по-късно – през 1878 г., и това дало възможност на любителите им още дълги години да развъждат и спокойно да използват специализирани бойни кучета. Така се оформила група изключително добре приспособени за бой животни, чиито екстериорни характеристики понякога доста се различавали, но основната цел при селекцията била не екстериорната унификация, а затвърждаването на невероятния боен дух, който позволявал на тези кучета да се бият и да побеждават много по-едри и силни от тях животни.
Когато и в САЩ боевете били обявени за нелегални, се наложило да бъде създадена организация, която да съхрани популацията на бойните териери. И така през 1898 г. г-н Чензи Бенет основава в Каламазо, щата Мичиган, Юнайтид кенел клуб, който започнал регистрация на американския питбул.
Част от любителите на породата, които не се интересували от борбите, създали през 1921 г. стандарт на питбула в желанието си породата да получи характерен външен вид, отличаващ я от близките є родственици. Няколко години те се опитвали да легализират своите кучета чрез Американския кенел клуб, който единствен има международно признание, и през юни 1936 г. получили правото да участват на всички национални и международни изложби. Това разделило привържениците на породата на два лагера. Едните поддържали оригиналния тип на питбула, създаден за бой, а другите искали да развъждат екстериорни изложбени животни, които по онова време били наречени от Американския кенел клуб стафордширски териери. Известен период от време кучетата можело да бъдат записвани и в двете организации, където обаче получавали различни имена – Обединеният кенел клуб ги регистрирал като американски питбултериери, а Американският кенел клуб ги записвал като стафордширски териери. Имало дори шампиони, които участвали на изложбите като стафордшири, а се биели под името питбултериери. Породата била окончателно разделена през 1972 г., когато Американският кенел клуб дал съвременното име на американския стафордширски териер, а питбулът запазил старото си име, което идва от английската дума "pit" и означава яма. То е свързано с традицията кучетата да бъдат пускани да се бият в оградени рингове, наречени ями.
Общ вид
На външен вид съвсем логично американският питбул доста наподобява американския стафордширски териер, но трябва да се признае, че целенасочената селекционна работа, която се води вече няколко десетилетия, е променила в известна степен екстериорните характеристики на двете породи. Истина е обаче, че в популацията на американския стафордшир има немалко животни, които трудно могат да бъдат отличени от питбула.