АЛЯСКСКИ МАЛАМУТ

FCI №
243
Произход
САЩ
Синоними
Alaskan Malamute, Malamute de l’Alaska
Размери и тегло
FCI AKC КC
ръст 63,5–71 см 63/64 см 64–71 см
58,5–66 см 58/59 см 58–66 см
тегло около 39 кг 38,5 кг 38–56 кг
около 34 кг 34 кг
История
Историята на този ескимоски шпиц е много стара. Антрополозите, които изследват цивилизацията на ескимосите, твърдят, че следи от нея са открити на н. Крузенщерн и се отнасят към 1850 г. пр. н. е. На езика на канадските индианци ескимос означава "ядящ сурово месо", а самите ескимоси наричали себе си "инуит", което значи "хората".
Името си породата получила от името на един регионален диалект, на който говорели ескимосите инупяк от Аляска. Някои специалисти смятат, че аляскският маламут е продукт от кръстосването на най-старите шпицообразни кучета с одомашнени вълци. Други обаче са на мнение, че породата всъщност представлява най-старият тип вълкоподобно куче, отглеждано от ескимосите вече няколко хиляди години.
Основните линии в породата са:
Kotzebue – изградена от кучетата на Артър Уолдън, който създава и породата чинук.
M‚Loot – свързана с името на Пол Вьолкер.
Hinman (Hinman – Irwin) Strain – в комбинация с M‚Loot тази линия дава някои от най-добрите представители на породата. А съчетана с M‚Loot и Kotzebue, изгражда линията Husky – Pak.
Общ вид
Черепът е широк и леко заоблен между ушите. Муцуната е масивна, като леко се стеснява към носа. Очите са с бадемовидна форма, дълбоко поставени. Ушите са средно големи, с триъгълна форма, прави и с леко заоблени върхове. Тялото е здраво и компактно. Гърбът е прав, с лек наклон назад. Поясницата е мускулеста и широка. Предните крайници са със здрави кости и масивни мускули. Задните крайници са с широки мускулести бедра, средно дълги подбедра и умерено изразени скакателни стави. Козината обикновено е средно дълга, гъста и твърда, с добре развит подкосъм. Оцветяването е в различни нюанси на сивото до черно, с бели петна.