АКИТА

FCI №
255
Произход
Япония
Синоними
Akita, Akita Inu, Matagi Inu, Shishi Inu
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 63–69 см 66–71 см 66–71 см
57–63 см 61–66 см 61–66 см
История
Този едър и импозантен представител на шпицовете е чудесен символ на японската любов към кучето. Създадено на о. Хоншу в префектура Акита, откъдето произлиза и името му, това куче много скоро придобива специално значение в живота на японците. Те вярват, че кукла, изобразяваща акита и поднесена като подарък на родилка или болен, ще донесе здраве и щастие на този, който я получава. И въпреки всичко след ХVI в., когато Япония се отваря за европейската култура, с масовото навлизане на европейските породи японските кучета, в частност акита, били застрашени от изчезване. Едва през 1927 г. се учредява Akitainu Hozankai society, което има за цел запазването и възстановяването на породата. През 1931 г. японското правителство определя акита като "национален паметник" и "едно от японските национални съкровища" и тази грижа на държавата изиграва особена роля при възстановяването на породата. Особено нараства популярността є, след като светът узнава за историята на кучето Hachiko. Неговият стопанин, проф. Ейсабуро Уено, преподавател в Токийския университет, бил съпровождан всеки ден от своята акита Hachiko до железопътната спирка Шибуя. Кучето много скоро свикнало с времето, когато се прибирал любимият стопанин, и започнало да го чака на гарата. Докато една майска вечер на 1925 г. проф. Уено не слязъл от влака. Hachiko не можел да знае, че професорът е болен и много скоро умира в болницата. Всяка вечер по едно и също време той го чакал на гарата да се завърне. И така ден след ден в продължение на години. А когато остарял и движенията му ставали все по-трудни, той се заселил на гарата и продължил всяка вечер да посреща влака, с който се връщал неговият стопанин. И така до март 1934 г., когато смъртта слага край на надеждите му. Историята на вярното куче бързо се разнася из цяла Япония и хората, трогнати от безпределната му вярност, събират средства и построяват паметник, изобразяващ търпеливо чакащия Hachiko, скромен израз на заслужената почит и уважение към него и всички кучета.
След Втората световна война акита се разпространяват в САЩ и в резултат на селекционната работа на американските любители се появява американски тип акита, различаващ се от японския. През 1997 г. Еф Се И разделя акита на две породи – японска акита и голямо японско куче.
Общ вид
Голямо мощно, излъчващо сила куче с тежки кости. С голяма масивна глава, дълбока муцуна, малки очи и прави уши. Опашката е плътно навита върху гърба и балансира общото впечатление от масивната глава.