АЗАВАК

FCI №
307
Произход
Мали
Синоними
Azawakh, Azawakh Hound, Tuareg Sloughi
Размери и тегло
FCI AKC КС
ръст 58–74 cм
тегло 17–25 кг
История
Това куче е своеобразна разновидност на арабската хрътка слуги. Произходът му е свързан с племето на туарегите от Мали, в южните части на Сахара. Тези номади използвали кучетата си като ловци и като пазачи. За тях се отнасят думите: "Достатъчно бързи, за да догонят газела или заек. Достатъчно смели, за да се противопоставят на едър хищник. Неуморими като камила и красиви като арабски кон." Азавак ловува като типична хрътка. Когато настигне дивеча, той не го убива, а го захапва и го държи до идването на ловеца. За да не се изморяват кучетата и за да видят отдалече жертвата, арабите ги взимат на седлото до себе си. Цената на едно такова куче е много висока – както на камилата.
В Европа, а и по света тези кучета са познати отскоро. За разпространението им на Европейския континент определена роля е изиграл и д-р Пекар от Югославия, който внася първата двойка от тази порода.
Общ вид
Впечатляващи са елегантността и достойнството на тази хрътка. Мускулестото, сякаш изваяно тяло и стройните мускулести крайници я правят ефектна като арабския кон. Главата е дълга и тясна. Шията е мускулеста и здрава. Гърбът е дълъг, а гърдите – дълбоки. Опашката е тънка, с извит връх. Козината е къса, мека и оцветена в различни оттенъци на пясъчножълтото, задължително с бели петна.