АВСТРАЛИЙСКИ СИЛКИТЕРИЕР

АВСТРАЛИЙСКИ СИЛКИТЕРИЕР
FCI №
236
Произход
Австралия
Синоними
Australian Silky Terrier, Silky Terrier, Sydney Silky, Silky Toy Terrier
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 20–25 cм около 23 cм
тегло 3–4,5 кг 5–4,5 кг около 4 кг
История
В края на ХIХ в. известен брой йоркширски териери били внесени от Англия в австралийските щати Виктория и Нови Южен Уелс. Любителите смесили по-едри йоркшири с някои от техните австралийски териери и в кучилата се появили кученца, някои от които приличали на австралийски териери, други – на йоркшири, а трети имали по-особен вид. Те именно послужили за създаването на силкитериера. Първоначално били създадени два стандарта за породата – през 1906 г. в Сидни (Нови Южен Уелс) и през 1909 г. във Виктория. По-късно, през 1926 г., те били поправени и бил изготвен нов вариант на стандарта.
Общ вид
Малко късокрако куче с правоъгълен формат и козина с характерна коприненоподобна структура.
Тип поведение

Пъргаво, импулсивно и смело куче.

Цвят

Син, с кафяви подплащници. Синьото може да бъде сребристосиньо или гълъбовосиньо. Кафявите подплащници трябва да бъдат ярки и наситени. Синият плащ трябва да започва от основата на черепа до върха на опашката, надолу достигайки до лактите на предните крайници и назад покривайки бедрата. По опашката синьото трябва да бъде много тъмно. Кафявите подплащници се разполагат по муцуната и скулите, около основата на ушите, по краката и лапите и около ануса. Козината по върха на главата трябва да бъде сребриста или жълто-кафява, но по-светла от кафявите подплащници.

Космена покривка

Права, нежна, с коприненоподобна структура.

Глава

Умерено дълга и здрава. Черепната част е плоска и не твърде широка между ушите. Дължината є е по-голяма от дължината на муцуната. Стопът е плавен, а носната гъба е черна.

Уши

Високо поставени, малки, с триъгълна форма, прави.

Очи

Малки, тъмни, с бадемовидна форма и тъмни ръбове на клепачите. Светлите очи са сериозен дефект.

Зъби

Здрави, с ножична захапка.

Шия

Средно дълга, деликатна и грациозно носена.

Гърди

Средно широки и дълбоки.

Тяло

Тялото е дълго с около 20 % повече от височината при холката. Прекалено късото, както и прекалено дългото тяло се считат за дефект.

Предни крайници

Лопатките са косо поставени и сключват подходящ ъгъл с раменните кости. Подрамената са прави и здрави.

Задни крайници

Бедрата са добре замускулени и здрави, но не изглеждат тежки. Коленните и скакателните стави са добре заъглени и успоредни при поглед отзад.

Лапи

Малки, компактни и кръгли, със здрави и гъвкави стъпални възглавнички. Ноктите са здрави и тъмно пигментирани. Белите или розовите нокти са дефект.

Опашка

Високо поставена и носена почти отвесно. Купира се.

източник на снимката: https://www.fci.be/Nomenclature/Standards/236g03-en.pdf