ЯМТХУНД/ШВЕДСКО ЛОСОВО КУЧЕ, – FCI № 42

синоними: Jamthund, Swedish Elkhound, Schwedischer Elchhund, Chien d’elan suedois
произход – Швеция
размери
FCI АКС КС
ръст 58–63 см
53–58 см
тегло 25–30 кг
История Смята се, че тази порода е по-едра разновидност на норвежкото лосово куче, резултат от желанието на шведските ловци да имат по-едър помощник в лова. Името є е свързано с името на провинция Ямтланд в Средна Швеция, на границата с Норвегия. Като самостоятелна порода тя съществува сравнително отскоро, едва от 1946 г. Според някои шведски кинолози ямтхундът носи в себе си кръвта на западносибирската лайка. За доказателство те сочат външното сходство и особено формата на главата. И наистина запазените стари снимки показват известно подобие на стария тип ямтхунд със западносибирските лайки. Трябва да се признае обаче, че съвременният тип на тези кучета е далеч от западносибирските лайки. С това се съгласяват и шведските кинолози, смятайки, че заради неправилен поглед върху селекцията ямтхундът в последните десетилетия е загубил много качества в сравнение със стария тип.


Общ вид Средно на ръст куче, здраво, но не тежко, с леко разтегнат формат.
Тип поведение Подвижно, енергично и в същото време спокойно.
Цвят От тъмно- до светлосив. Бузите, муцуната, гърдите, долната част на крайниците и опашката са оцветени обикновено в кремаво, което е типично за породата.
Космена покривка Гъста и прилепнала към тялото. По долната част на опашката козината е гъста и равна, без подвис. Подкосъмът е с кремав цвят.
Глава Удължена, умерено широка между ушите, с немного изразени скули. Черепната част е леко заоблена. Стопът е изразен, но не рязък. Муцуната не е заострена и е малко по-къса от черепната част. Носната гъба е широка и черна.
Уши Сравнително големи, заострени и много подвижни. Височината им е по-голяма от широчината при основата.
Очи С овална форма и кафяв цвят. Погледът е внимателен и в същото време спокоен.
Тяло Малко по-дълго от височината при холката, с леко бъчвообразни гърди и умерено повдигнат корем. Крайниците са здрави, със закръглени лапи и добре изразени ъгли на скакателните стави.
Опашка Добре завита на колело и притисната към гърба или към страната.


ЯМТХУНДШВЕДСКО ЛОСОВО КУЧЕ