ЯГДТЕРИЕР, – FCI № 103

синоними: немски ловен териер, deutscher Jagdterrier, German Hunting Terrier, Terrier de chasse allemand
произход – Германия
размери
FCI АКС КС
ръст 33–40 см
7,5–10 кг
История Създаването на породата започнало през 20-те години на ХХ в. с идеята на ловци от околностите на Мюнхен да създадат свой тип работно куче с качества и екстериор, съответстващи на собствената им представа за този тип ловни кучета. Като изходен материал те избрали добре работещите фокстериери с преобладаващо черно-кафяв цвят. Така кучката Huntsmans Hussie била заплодена с внесения от Англия фокстериер Еlectric Whire и те станали основоположници на новата порода. Развъждането продължило в рамките на създадената от тях семейна група, което обаче не донесло очакваните резултати и се наложило два пъти да бъде вливана кръв от староанглийския териер (Old English Terrier). Така се получил прототипът на съвременния ягдтериер. Някои автори смятат, че в жилите на ягдтериера тече кръв и от лейкландския териер. А други направо сочат различни предци на породата. Слимак и Духай смятат, че ягдтериерът е получен при кръстосването на уелския териер и фокстериера, като по-късно е добавена кръв от едно от лекия тип гончета.


Общ вид Малко, пъргаво и компактно куче, излъчващо внимание, решителност и смелост. Притежава вродена злоба към хищниците.
Тип поведение Жив и темпераментен.
Цвят Основният цвят е черен, черно-сив или тъмнокафяв с кафяво-червено-жълти подплащници. Допустима е светла или тъмна маска, а така също и малко бяло петно на гърдите и пръстите.
Космена покривка Срещат се гладкокосмести и твърдокосмести екземпляри, както и междинни форми, но всички те се оценяват заедно на изложбения ринг. Козината е права, гъста и твърда, гладка, но не къса.
Кожа, мускулатура и кости Кожата плътно покрива цялото тяло, без да образува гънки. Мускулатурата е суха. Костите са здрави.
Глава Черепната част е плоска, по-широка между ушите, отколкото при фокстериера. Муцуната е мощна, малко по-къса от черепната част, с добре развита горна и долна челюст. Носната гъба е черна, но при кафявите екземпляри се среща и кафява.


Уши Високо поставени, немного малки, с V-образна форма, не плътно прилегнали.
Очи Малки, дълбоко поставени, тъмни на цвят, с плътно прилепнали клепачи.
Зъби Здрави. Захапката е ножична.
Шия Немного дълга, дебела, поставена достатъчно високо, с остър преход към рамената.
Гърди Дълбоки и изпъкнали.
Холка Добре развита.
Гръб Прав и мускулест, немного къс.
Поясница Къса, права и мускулеста.
Крупа Мускулеста и дълга.
Корем Стегнат, леко прибран.
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни. Лопатката е дълга, косо поставена, добре замускулена. Костите са по-скоро здрави, отколкото нежни.
Задни крайници Бедрата са дълги, мускулести, с добре изразени ъгли на ставните връзки. Скакателната става е здрава, ниско поставена. Костите са здрави.
Лапи Предните често са по-широки от задните, но с достатъчно добре събрани пръсти.
Опашка Високо поставена, повдигната по-скоро косо, отколкото вертикално нагоре.


ЯГДТЕРИЕР-0ЯГДТЕРИЕР-1