ЮЖНОРУСКА ОВЧАРКА, – FCI № 326

синоними: южнорусская овчарка, South Russia Ovtcharka, South Russia Shepherd Dog, Sudrussischer (Schaf) hirtenhund, Chien de berger de Russie meridionale
произход – Русия
размери
FCI АКС КС
ръст най-малко 65 см
най-малко 62 см
Тази порода е създадена в степите на Таврическа губерния в Русия, като началото е било в края на ХVIII в. Тогава от Испания били внасяни тънкорунни овце и заедно с тях кучетата, които придружавали стадата. Тези дребни астурийски овчарки се оказали неподходящи за нуждата на руските овцевъди от силно куче, което не само да помага при управлението на стадото, но и да може да го охранява от вълци. Това накарало овчарите да кръстосват испанските кучета с развъжданите по това време татарски овчарки и кримските хрътки. В подкрепа на това предположение е появата на твърдокосмести хрътки, за които П. Ермолов смята, че носят кръв от овчарките. В книгата си "Псовая охота" (1846) Н. Реут нарича тези хрътки "барак" (от татарското "барак" – дългокосмест, рошав). Най-добрите кучета се отглеждали в стопанството Аскания Нова и те именно послужили като основа за възстановяването на породата след Гражданската война. Бил създаден държавен племенен развъдник в гр. Джанкое през 1933 г. и скоро били получени нови линии. За най-добра се смятала линията на разплодника Ураган, която дала много ценни производители, използвани в редица стопанства на Крим и Украйна. Първата изложба за южноруски овчарки през 1939 г. в Симферопол показала бързия прогрес на породата и демонстрирала голям брой еднотипни и качествени кучета.


Стандарт на южноруската овчарка
Южноруските овчарки са кучета над средния ръст, здрави, злобни, недоверчиви към непознати, леко приспособяващи се към различни климатични условия.
Тип конституция Здрав и здраво-сух, с масивни кости и силна мускулатура.
Особености на поведението Типът висша нервна дейност е силен, уравновесен, подвижен. Преобладаващата реакция е отбранителна, в активна форма.
Полов тип Добре изразен. Мъжките са мъжествени, по-едри и масивни от женските.
Космена покривка Козината е дълга (10–15 см), груба, гъста, леко вълниста. С еднаква дължина по главата, крайниците, тялото и опашката. С добре развит подкосъм.
Цвят Най-често бял, а също бял с жълтеникави оттенъци, жълтеникав, сивкав с различни оттенъци, бял и сив със слабо изразена петнистост, сивопетнист.
Глава Удължена, умерено широка в черепната част, със силно развит задтилен издатък и скулови дъги. Стопът е загладен. Носната гъба е голяма и черна.
Уши Малки, висящи, с триъгълна форма.
Очи С овална форма, хоризонтално поставени, тъмни, със сухи, плътно прилепващи клепачи.
Зъби Бели, големи, плътно прилягащи един към друг. Резците в основата си са разположени в една линия. Захапката е ножична.
Шия Суха, мускулеста, умерено дълга, високо поставена.
Гърди Умерено широки, дълбоки.
Корем Умерено повдигнат.
Холка Забележима, но не висока.
Гръб Прав и здрав.
Поясница Къса, широка и изпъкнала.
Крупа Широка, почти хоризонтално поставена. Височината при кръстеца е равна на височината при холката. Допуска се височината при кръстеца да е с 1–2 см повече от височината при холката.
Опашка В спокойно състояние е отпусната надолу и стига до скакателната става. Краят е завит в полукръг. Често последните два-три прешлена срастват.
Предни крайници При поглед отпред са прави и паралелни помежду си. Дължината на краката до лактите е малко повече от половината от височината на кучето при холката. Ъгълът на раменната става е около 100°. Подрамената са прави. Метакарпусите са широки, здрави, дълги и леко наклонени.
Задни крайници При поглед отзад са широко поставени, паралелни помежду си. Бедрата са дълги и мускулести. Подбедрата са дълги, косо поставени. Скакателните стави са сухи, плоски, с добре изразени ъгли. Метатарзусите са здрави, дълги, леко наклонени.
Лапи (предни и задни) С овална форма, големи, засводени, покрити с дълги косми.
Движения Свободни, с размах. Най-характерни са тежкият тръс и галоп. При движение в тръс крайниците се движат праволинейно с известно приближаване на предните крака към средната линия. Ставите се разгъват свободно.
Дисквалифициращи пороци Всички отклонения от ножичната захапка. Крипторхизъм, едно- или двустранен. Недоразвит семенник. Къса и права козина. Всички цветове, които не са посочени в стандарта. Липса на един от резците или един от кучешките зъби. Липса на един от третите, на един от четвъртите предкътници или на един кътник.


ЮЖНОРУСКА ОВЧАРКА