ЮГОСЛАВСКО ПЛАНИНСКО ГОНЧЕ, – FCI № 279

синоними: Jugoslavenski Planinski Gonic, Yugoslav Mountain Hound, Jugoslawischer Gebirgsbracke,
Chien courant yougoslave de montagne

произход – Югославия
размери
FCI АКС КС
ръст 45–55 см
тегло 20–25 кг
Общ вид Стройно късокосместо куче със среден ръст.
Тип поведение Спокойно и добродушно.
Цвят Основният цвят е черен, с лисичочервени или ръждивожълти подплащници и надочни петна с големина на лешник, оцветени като подплащниците. Допустимо е малко бяло петно на гърдите с диаметър не повече от 5 см.
Космена покривка Козината е гъста, дебела и прилепнала, с добре развит подкосъм. В областта на холката е малко по-дълга, а по главата и ушите е по-къса от окосмяването по останалата част на тялото.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е еластична, прилепнала и черно пигментирана. Мускулите са сухи и здрави. Костите са здрави, но не груби.


Глава Дълга 18–22 см. Профилът на челото е равен или леко изпъкнал. Надочните дъги са добре изразени. Челната бразда в предната част е слабо изразена. Задтилният издатък е слабо развит. Стопът е плавен. Муцуната е малко по-къса от дължината на черепната част, в основата си е широка и дълбока, към носа леко се стеснява и придобива клиновидна форма. Носната гъба е средно широка, черно пигментирана. Устните са добре развити и прилепнали, черно пигментирани.
Уши Сравнително ниско и широко поставени, със заоблени краища.
Очи Тъмни, с прилепнали и добре пигментирани клепачи.
Зъби Здрави, с ножична захапка.
Шия Средно дълга, мускулеста, с овална форма, покрита с прилепнала и еластична кожа, без гънки, обрасла с къс косъм.
Гърди Широки и дълбоки, със заоблени ребра, достигат до нивото на лактите.
Холка Достатъчно изразена, но без да стърчи, широка.
Гръб С равномерен преход от холката, без вдлъбнатини, широк и мускулест.
Поясница Средно дълга и широка.
Крупа Намира се на едно ниво с холката, средно дълга, широка и мускулеста.
Корем Леко прибран.
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни. Плешката е добре свързана с гръдния кош, издължена и косо поставена под ъгъл около 50° към хоризонта. Подрамото е закръглено, здраво и мускулесто. Метакарпусите са дълги и сухи, поставени под ъгъл около 10° към вертикалната линия на подрамото.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни. Бедрата са издължени и мускулести. Подбедрата са здрави и косо поставени. Скакателната става е силна, с добре изразена петна кост. Метатарзусите са силни, леко косо поставени.
Лапи Закръглени, с добре прибрани пръсти и еластични възглавнички.
Опашка Дълга до скакателната става, по-дебела в основата, носи се косо на продължението на линията на крупата. Във втората си половина е извита като сабя.


ЮГОСЛАВСКО ПЛАНИНСКО ГОНЧЕ