ШНАУЦЕР, – FCI № 182

синоними: Schnauzer
произход – Германия
размери
FCI AKC KC
ръст 45–50 см 47–49,5 см идеално 48,3 см
44,5–47 см идеално 45,7 см
± 2,5 см
тегло около 15 кг
История Отначало наричали тези кучета "твърдокосмести пинчери" и "конюшни пинчери", защото имали общ произход с пинчерите и защото живеели предимно в конюшните, които охранявали и с невиждан ентусиазъм унищожавали плъховете. Този тип кучета е известен в Германия от ХV–ХVI в., откогато датират и рисунките на известния художник А. Дюрер. Според една от версиите за произхода на шнауцера той произлиза от кръстосването между черен немски пудел, сив вълчи шпиц и твърдокосмест пинчер. Друга теория настоява, че при създаването на породата са участвали някои от разновидностите на грифона, булдога и голямата група на териерите. Името му произлиза от немската дума Schnauze, която в превод значи "муцуна" и характеризира типичното за шнауцера изражение с ъгловата форма на главата, дължаща се на обраслата с косми муцуна.


Общ вид Здраво, компактно, средно на ръст куче с твърда козина и квадратен формат.
Тип поведение Подвижен, смел и бдителен, с уравновесен темперамент, независим характер и умерено изразена злоба.
Цвят Сол и пипер : Покривният косъм е зонарно оцветен, възможни са всички оттенъци от сребристосиво до тъмностоманено. Подкосъмът е сив. Допуска се изсветляване на космите по брадата, мустаците, веждите, отпред и по долната част на гърдите, крайниците, по корема и под опашката. При всички оттенъци е задължителна черната маска. Черен : С черен подкосъм. Двата цветови варианта се развъждат поотделно.
Космена покривка Покривните косми са твърди, груби и не прилягат плътно. Образуват характерните за породата "мустаци", "брада" и "вежди". Косъмът по крайниците е по-дълъг, отколкото по тялото. Естественото линеене не е изразено и се замества с триминг. Има гъст къс и мек подкосъм.
Глава Достатъчно голяма, но пропорционална на ръста на кучето. Дължината є е около половината от разстоянието между холката и основата на опашката. Линиите на челото и муцуната са успоредни. Стопът е добре изразен. Черепната част е умерено широка. Скулите са добре развити, без обаче да променят правоъгълната форма на главата. Муцуната е масивна и има формата на тъп клин. Устните са сухи и черно пигментирани. Носната гъба е голяма и черна.
Уши Високо поставени, неголеми, клепнали напред, с V-образна форма.
Очи Средно големи, с овална форма и тъмни на цвят. Клепачите са сухи и плътно прилягащи.
Зъби Големи, здрави и бели, пълен набор. Захапката е ножична.
Шия Високо поставена, средно дълга, постепенно разширяваща се в посока от главата към трупа.
Гърди Немного широки, достатъчно дълбоки, с добре развити ребра.
Холка Добре изразена.
Гръб Здрав и мускулест, леко наклонен.
Поясница Къса, широка и мускулеста, леко изпъкнала.
Крупа Средно дълга, широка и закръглена.
Корем Мускулест, леко повдигнат.
Предни крайници Прави и успоредни. Лопатките са косо поставени и покрити с релефна мускулатура. Лактите са прибрани към гърдите и насочени назад. Метакарпусите са къси, почти отвесни.
Задни крайници Прави и успоредни, поставени малко по-широко от предните. Бедрата са косо поставени, със силна, релефно изпъкваща мускулатура. Подбедрата са средно дълги. Скакателните стави са сухи, с добре изразени ъгли. Метатарзусите са здрави, почти отвесни.
Лапи Къси, закръглени, с плътно прибрани пръсти. Ноктите са здрави и тъмни.
Опашка Високо поставена и високо носена. Купира се след 2–3-ти прешлен.


ШНАУЦЕР