ШНАУЦЕР ДЖУДЖЕ, – FCI № 183

синоними: Zwergschnauzer, Miniature Schnauzer, Schnauzer nain
произход – Германия
размери
FCI AKC KC
ръст 30–35 см 30,5–35,5 см идеално 35,6 см
идеално 33 см
тегло 4–7 кг
История Това умалено копие на средния шнауцер е създадено вероятно от кръстоски между средния шнауцер и афенпинчера, като не се изключва вероятността върху него да са повлияли също шпицът джудже и фокстериерът.


Общ вид Дребно куче с твърда козина, по-скоро приземисто, отколкото дългокрако, с квадратен формат, здраво и мускулесто.
Тип поведение Смело, издръжливо и бдително.
Цвят Сол и пипер : покривният косъм е зонарно оцветен, възможни са всички оттенъци от сребристосиво до тъмностоманено. Подкосъмът е сив. Допуска се изсветляване на космите по брадата, мустаците, веждите, отпред и по долната част на гърдите, крайниците, по корема и под опашката. При всички оттенъци е задължителна черната маска. Черен : с черен подкосъм. Черносребрист : с основен черен цвят и сребристосиви петна, разположени над веждите, от двете страни на муцуната и скулите, по гърлото, две петна на гърдите, по лапите и малко над тях, по вътрешната страна на крайниците и под опашката около аналния отвор. Бял : чисто бял, без странични примеси.
Космена покривка Покривните косми са твърди, груби и не прилягат плътно. Образуват характерните за породата "мустаци", "брада" и "вежди". Косъмът по крайниците е по-дълъг, отколкото по тялото. Естественото линеене не е изразено и се замества с триминг. Има гъст къс и мек подкосъм.
Глава Достатъчно голяма, но пропорционална на ръста на кучето. Дължината є е около половината от разстоянието между холката и основата на опашката. Линиите на челото и муцуната са успоредни. Стопът е добре изразен. Черепната част е умерено широка. Скулите са добре развити, без обаче да променят правоъгълната форма на главата. Муцуната е масивна и има формата на тъп клин. Устните са сухи и черно пигментирани. Носната гъба е голяма и черна.
Уши Високо поставени, неголеми, клепнали напред, с V-образна форма.
Очи Средно големи, с овална форма и тъмни на цвят. Клепачите са сухи и плътно прилягащи.
Зъби Големи, здрави и бели, пълен набор. Захапката е ножична.
Шия Високо поставена, средно дълга, постепенно разширяваща се в посока от главата към трупа.
Гърди Немного широки, достатъчно дълбоки, с добре развити ребра.
Холка Добре изразена.
Гръб Здрав и мускулест, леко наклонен.
Поясница Къса, широка и мускулеста, леко изпъкнала.
Крупа Средно дълга, широка и закръглена.
Корем Мускулест, леко повдигнат.
Предни крайници Прави и успоредни.
Задни крайници Прави и успоредни, поставени малко по-широко от предните. Бедрата са косо поставени, със силна, релефно изпъкваща мускулатура. Подбедрата са средно дълги. Скакателните стави са сухи, с добре изразени ъгли. Метатарзусите са здрави, почти отвесни.
Лапи Къси, закръглени, с плътно прибрани пръсти. Ноктите са здрави и тъмни.
Опашка Високо поставена и високо носена. Купира се след 2–3-ти прешлен.


ШНАУЦЕР ДЖУДЖЕ