ШИПЕРКЕ, – FCI № 83

синоними: Schipperke, Little Skipper
произход – Белгия
размери
FCI AKC KC
ръст 28–33 см
25,5–28 см
тегло два типа 5,4–7,3 кг
от 3 до 5 кг
от 5 до 8 кг
История Независимо от очевидната прилика шиперке не произхожда директно от шпицовете. Смята се, че е разклонение на старите белгийски овчарки, по-точно на породата Leauvenaar, която до средата на ХIХ в. изпълнявала съвестно службата си в областта Лувейн и от която били създадени шиперке и грюнендал. Смята се, че този тип се е оформил твърде рано и още през 1690 г. в Брюксел била проведена изложба на такива кучета. Първият клуб е основан през 1888 г. и породата получила сегашното си име, което на фламандски значи "малък капитан". За него тя е задължена на Renssens, който бил собственик на линия за превоз между Брюксел и Антверпен и използвал шиперке като пазачи на своите баржи. Според друга версия името идва от фламандската дума scheperke, което значи "малка овчарка".


Съществува интересна легенда за късите опашки на тези кучета, според която през 1609 г. един обущар, за да предотврати повторната кражба на кучето си, решил да го бележи и му отрязал опашката, което било възприето и от други стопани. Истината е, че и преди това сред този тип кучета се раждали определен процент животни без опашки и причината за това е от генетично естество.
Особено повлияла върху популярността на шиперке кралицата на Белгия Мария Хенриета, купувайки си през 1885 г. куче от тази порода.
Общ вид Това е пъргаво, малко, черно безопашато куче с лисиче лице.
Тип поведение Изключително любознателно и приятно малко куче пазач. То е резервирано към непознати и е готово винаги да защити семейството и неговата собственост, ако се наложи. С независим характер.
Цвят Черен, но английският стандарт допуска и други окраски, най-често от които е кремавата.
Космена покривка Богата, малко груба. По лицето, ушите и предната част на крайниците – къса. Около врата и отпред, между предните крака, козината е по-дълга, като образува "яка" и "пелерина", и продължавайки назад, оформя по задната част на бедрата "кюлоти". Има добре развит гъст и мек подкосъм. Считат се за дефектни коприненоподобна и прекалено къса или дълга над 7,5 см козина.
Глава Пропорционалната глава с коректни очи и уши придава характерния за породата облик. Черепната част е средно широка, стесняваща се към муцуната и леко заоблена. Стопът е забележим, но не рязък. Дължината на муцуната е малко по-малка от дължината на черепната част. Носната гъба е малка и черна.
Уши Високо поставени, малки, с триъгълна форма, прави. Едно или две клепнали уши дисквалифицират кучето.
Очи Идеалните очи са малки, с овална форма и тъмнокафяв цвят.
Зъби Захапката е ножична или клещовидна.
Шия Средно дълга, с леко арковидна форма и добре балансирана с общия вид на кучето, придавайки му коректен силует.
Гърди Широки и дълбоки, с добре извити ребра, които им придават леко овална форма, разширяващи се зад лопатките.
Холка Поради снишаващата се назад линия на гърба кучето изглежда с висока предница и холка.
Гръб Къс, прав, леко наклонен в посока към крупата.
Поясница Къса, мускулеста и леко изпъкнала.
Крупа Широка и заоблена.
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни. При поглед отстрани – добре поставени под тялото. Метакарпусите са къси, здрави и еластични, с лек наклон при поглед отстрани.
Задни крайници Отзад изглеждат прави и успоредни. Добре замускулени, с добре изразени скакателни стави.
Лапи Малки, кръгли, с къси здрави и черни нокти. Допълнителните пръсти се отстраняват.
Опашка Част от кучетата се раждат без опашка. При останалите опашката се отстранява.


ШИПЕРКЕ