ШАРПЛАНИНЕЦ, – FCI № 41

синоними: Jugoslavenski ovcarski pas – Sarplaninac, Yugoslav Sheepdog, Jugoslawischer Schaferhund,
Berger yougoslave, Charplanina

произход – Македония/Югославия
размери
FCI АКС КС
ръст средно 62 см
средно 58 см
тегло 35–45 кг
30–40 кг
История Тази порода е регистрирана в Еф Се И през 1939 г. под името илирийско овчарско куче. Политическите промени, настъпили в следващите години, довеждат до предложението, което Югославският киноложки съюз прави на Еф Се И за промяна на името, което и в момента носи породата – югославско овчарско куче – шарпланинец. Произходът му е преплетен тясно с произхода на другите молосови кучета от Балканския полуостров – българското каракачанско куче, крашкия овчар, карпатското куче от Румъния, гръцкото пастирско куче и др. В началото на ХХ в. типът на шарпланинеца не се е отличавал съществено от типа на изброените кучета. Създаденият по-късно стандарт регламентира някои ограничения по отношение на определени екстериорни характеристики, които имат за цел да консолидират породата и да я отличат от сходните породи на полуострова.


Общ вид Масивно куче над средния ръст, със здраво и добре свързано тяло. Условно в породата се включват 6 вътрепородни типа – мерджан (от турски – перла), карабаш (от турски – черна глава), мурдж (от турски – стоманеносив), сари – големи кучета с риж цвят, балуюс – петнисти кучета, руд – късокосмест тип.
Тип поведение Спокоен темперамент. Добродушно, но много смело куче.
Цвят Монохромен. Позволени са всички нюанси от бяло до почти черно. Най-желани са сиво-зелената и тъмносивата окраска. Шарено оцветяване не се допуска. При добре пигментирани кучета са позволени, но нежелателни малки бели петна. Основният цвят е най-добре изразен по горната част на главата, врата и тялото. Слизайки надолу, пигментацията постепенно отслабва, като преминава в долната част на крайниците в мръсно сиво или жълто-сиво.
Космена покривка Козината е дълга, груба и права. Дължината на косъма по холката е 10–12 см и не трябва да бъде по-къса от 7 см. Има добре развит много гъст и фин подкосъм. Главата, ушите и предната част на краката са покрити с по-къса козина.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е средно дебела и еластична и плътно покрива тялото, без да образува висящи гънки. Всички видими лигавици са черни или тъмно оцветени. Мускулатурата е мощна и здрава. Костите са здрави, но не груби.
Глава Дълга е около 25 см (или 40 % от височината при холката). Черепната част е по-дълга от муцуната в съотношение 58:42 %. При женските муцуната е малко по-дълга и съотношението е 57:43 %. В профил челото е леко изпъкнало, а линията на муцуната – права. И двете линии са леко конвергентни. Челото е широко, с добре изразена медиална линия. Очните дъги са слабо развити. Стопът е слабо изразен. Носната гъба е широка и черно пигментирана. Устните са средно дебели, прилепнали и горната леко покрива долната. Ъглите на устата са затворени.
Уши Поставени на нивото на мислената линия, която свързва върха на носа и вътрешния очен ъгъл, или малко по-ниско поставени, с V-образна форма, средно дълги, покрити с къса гъста козина.
Очи С бадемовидна форма, без да са нито изпъкнали, нито много дълбоко поставени, със светло- или тъмнокафяв цвят.
Зъби Здрави и големи. Захапката е ножична.
Шия Средно дълга, като горната профилна линия е леко изпъкнала или права, а долната е права. Заради гъстия и дълъг косъм, с който е покрита, изглежда къса. Широка и мускулеста, добре свързана с главата и трупа.
Гърди Дълбоки, като достигат най-малко до нивото на лактите. Средно дълги, с леко заоблени ребра. Обиколката на гръдния кош е най-малко с 20 % повече от височината при холката.
Холка Добре изразена и широка.
Гръб Прав и широк, немного дълъг.
Поясница Къса, широка и мускулеста.
Крупа Средно дълга, широка и мускулеста, леко скосена.
Корем Прибран и мускулест.
Предни крайници При поглед отпред правилно поставени и успоредни. Височината до лакътя е около 55 % от височината при холката. Лопатката е достатъчно дълга и широка, поставена под ъгъл 65° към хоризонта. Ъгълът при лакътната става е около 145°. Лакътят е широк и правилно поставен, леко отделен от гръдния кош. Подрамената са мускулести и дълги, покрити по задната част с дълга козина. Метакарпусите са здрави и широки, леко скосени.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни, малко по-широко поставени от предните. Бедрата са мускулести, косо поставени и сключват с хоризонта ъгъл, както и лопатката. Ъгълът при коленната става е около 125°. Коляното е здраво и широко. Подбедрата са мускулести и косо поставени. Скакателната става е широка, с ъгъл около 130°. Метатарзусите са здрави, по-стръмни от метакарпусите. Допълнителни пръсти се срещат рядко и трябва да се отстраняват.
Лапи Големи, с плътно прибрани пръсти. Ноктите са тъмно пигментирани и здрави. Възглавничките са тъмно до черно пигментирани, плътни, но еластични.
Опашка Дълга, достига най-малко до скакателната става, със саблевидна форма. При движение се повдига нагоре, а в състояние на афект се извива над гърба.


ШАРПЛАНИНЕЦ