ШАРПЕЙ, – FCI № 309

синоними: Shar Pei, Chinese Fighting Dog
произход – Хонконг/Китай
размери
FCI AKC KC
ръст 40–51 см 46–51 см 46–51 см
тегло около 20 кг 18,1–24,9 кг
История Тази уникална порода произхожда от района около малкото село Тай Ли в китайската провинция Квантун. Почти 2000 години тези кучета се отглеждат в Южен Китай, като се смята, че статуите от времето на династията Хан (200 г. пр. Хр.) изобразяват техните предци. Информация за породата е открита и в един китайски ръкопис от ХIII в., в който се описват кучета с набръчкана кожа и характеристики, твърде подобни на съвременния шарпей. В буквален превод името на породата означава "пясъчна кожа", което може да се тълкува в по-широк смисъл като "твърда, пясъчна козина" или "козина шкурка", и е свързано с присъщата само на тази порода структура на кожата и козината.
Векове наред това куче се е развъждало като универсален помощник: за лов, за охрана на дома и дори като източник на месо. Често е било използвано и в популярните боеве между кучета. След комунистическата революция в Китай шарпей, както и кучетата въобще, са застрашени от изчезване. Породата е запазена в Хонконг и Тайван и оттам започва триумфалното є шествие по света.


Общ вид Активно и компактно куче със среден ръст и квадратен формат. Уникалния си вид дължи на късата твърда козина, силно нагънатата кожа, покриваща главата и тялото, малките клепнали напред уши и "хипопотамската" муцуна.
Тип поведение Интелигентно, благородно и изключително независимо куче, привързано към семейството и твърде сдържано с непознати.
Цвят Допускат се само едноцветни окраски.
Космена покривка Козината е абсолютно права, твърда и къса. Допуска се вариране на дължината от изключително късия (конски) косъм до дълъг 2,5 см косъм в областта на холката. Мека, вълниста, по-дълга от 2,5 см козина, както и такава, която е била тримингована, се считат за тежък дефект.
Глава Голяма, покрита с добре изразени кожни гънки, започващи от черепната част, продължаващи и ограждащи отстрани лицето. Черепната част е широка и плоска. Стопът е умерено изразен. Муцуната е широка и запълнена. Дължината є е почти равна на дължината на черепната част. Има характерната само за тази порода "хипопотамска" форма. Носната гъба е голяма, широка и тъмно пигментирана. Предпочита се черният цвят, но се допускат цветове в тон с окраската на козината. Езикът и лигавицата на устата са със синьо-черен цвят при всички варианти на окраската, с изключение на най-светлите, при които цветът е светлолилав. Петнистият език е сериозен дефект, а напълно розовият дисквалифицира кучето.
Уши Изключително малки, с формата на равнобедрен триъгълник и с леко заоблени върхове. Широко поставени, клепнали напред, като върховете им сочат към очите. Правите уши са дисквалифициращ дефект.
Очи Малки, с бадемовидна форма и тъмен цвят. При кучета с по-светла окраска могат да бъдат и по-светли.
Зъби Здрави, с ножична захапка.
Шия Средно дълга, добре запълнена и поставена между рамената, покрита със средни или по-изразени кожни гънки.
Гърди Широки и дълбоки.
Гръб Къс и здрав.
Поясница Къса и мускулеста.
Крупа Плоска.
Предни крайници При поглед отпред – прави, с прибрани към тялото лакти. При поглед отстрани – прави, със здрави и гъвкави метакарпуси. Костите са здрави, но никога тежки.
Задни крайници Мускулести, здрави, със средно изразени ъгли. Метатарзусите са къси, перпендикулярни на земята и успоредни помежду си при поглед отзад. Допълнителните пръсти се отстраняват.
Лапи Средно големи, компактни и здрави.
Опашка Високо поставена, по-дебела в основата и изтъняваща към върха. Навита върху гърба или отстрани.


ШАРПЕЙ-0ШАРПЕЙ-1