ЧЕЗАПИКБЕЙРИТРИВЪР, – FCI № 263

синоними: Chesapeake Bay Retriever, Retriever de la Baie de Chesapeake
произход – САЩ
размери
FCI AKC KC
ръст 58–66 см 58,5–66 см 58,4–66 см
53–61 см 53–61 см 53,3–60,9 см
тегло 29–34 кг 29,5–36,5 кг
25–29 кг 25–32 кг
История Историята на този малко известен у нас ритривър е свързана с една катастрофа. През 1807 г. един английски кораб претърпял корабокрушение край бреговете на Мериланд и на помощ се притекъл американският кораб "Canton". Сред спасените били и две кученца, вероятно нюфаундленди – червеният Sailor и черната кучка Canton. Оставени при господина, който подслонил моряците от пострадалия плавателен съд, тези кучета демонстрирали чудесни качества като ритривъри и кръвта им се смесила с много местни, използвани като ритривъри кучета с неясен произход. Предполага се, че при оформянето на породата са участвали също видровото гонче и вероятно гладкокосместият и къдравокосместият ритривър. В края на XIX в. породата е вече установена и за отличните є качества се разказват легенди. Едно от тези кучета можело да извади от ледените води на залива Чезапик 100 и дори 200 патици за един ден.


Общ вид Средно голямо мускулесто и компактно куче с къс косъм и клепнали уши.
Цвят Всеки цвят от тъмнокафявото до ръждивочервеното. Бели петна на гърдите и пръстите са допустими, но е желателно да бъдат възможно най-малки. Монохромно оцветените кучета се предпочитат.
Космена покривка Козината е права и къса, не по-дълга от 4 см, с гъст фин подкосъм. Космите по лицето и крайниците трябва да бъдат много къси и прави, като известна тенденция за поява на вълнисти косми има по рамената, шията и гърба. Къдрава козина или с тенденция към къдрене не се допуска.
Глава Главата е с широка и закръглена черепна част, със средно изразен стоп и средно дълга муцуна. Устните са плътни и не висят.
Уши Малки, сравнително високо поставени, свободно висящи, със средно дебела кожа.
Очи Средно големи, много чисти, с жълтеникав или кехлибарен цвят.
Шия Средно дълга и добре замускулена, разширяваща се към трупа.
Гърди Здрави, дълбоки и широки, с бъчвовидна форма.
Гръб Къс, мощен и добре изграден.
Крайници Средно дълги и много мощни, тъй като трябва да осигуряват достатъчно сила за плуване. Коленните стави са добре заъглени.
Лапи Закръглени и компактни. Допълнителните пръсти се отстраняват.
Опашка На дължина достига до скакателната става, средно дебела в основата си. Опашката трябва да е права или леко извита, но никога не трябва да се навива над гърба или встрани.


ЧЕЗАПИКБЕЙРИТРИВЪР