ЧАУЧАУ, – FCI № 205

синоними: Chow-chow, Chinese Edible Dog, Lang kou, Hsiung kou, Kwantung Kou, Hei shet cou
произход – Китай
размери
FCI AKC KC
ръст 48–56 см 43–51 см 48–56 см
46–51 см 46–51 см
тегло 20–25 кг 18–20 кг
История Свидетел на възхода и падението на царе и империи, чаучау е роднина на примитивни шпицообразни кучета, преки потомци на вълкоподобните предци на домашното куче. Макар официално за негова родина да се сочи Китай, знае се, че първите кучета, дали началото на тази порода, са били разпространени и в Монголия, и по цяла Централна Азия. В древността те са били използвани като универсални кучета: пастири, за лов, за теглене на шейни, дори били угоявани, а месото им се считало за деликатес.
В Европа тези кучета попадат през 1860 г., когато 8 животни са внесени в Англия. През 1894 г. техните потомци са вписани в регистрите на британския Кенел клуб и породата получава името си, което според някои е производно от жаргонния израз chow chow, използван от моряците за означаване на разнообразните китайски стоки, които корабите пренасяли. Особено се засилва интересът към тези кучета след блестящата победа на шампиона Чоонъм Хонкуонг на изложбата Кръфт през 1936 г.
Интересна особеност на чаучау е неговият синьо-виолетов език. Дълго време се е смятало, че това е единствената порода с така оцветен език. Истината обаче е по-различна. Такъв език имат една друга порода – шарпей, и късокосместата разновидност на чаучау, наричана в английската литература шандог.
Условно съвременните чаучау могат да бъдат разделени на два типа. Единият – английски: кучетата са подобни на мечка, а другият – холандски: кучетата приличат повече на лъв.


Общ вид Компактно, средно високо масивно куче със здрава мускулатура и тежки кости. При поглед отстрани задните крайници имат слабо изразено заъгляване, в резултат на което скакателните стави и метатарзусите се намират почти под тазобедрената става. Тази структура на задните крайници е причина за специфичната къса крачка, характерна за породата.
Тип поведение Спокойно, уравновесено куче с твърд и независим характер. Не е агресивно, но ако бъде предизвикано, демонстрира изключителна смелост.
Цвят Червен (от светлозлатисто до тъмномахагоново), черен, син, жълто-кафяв и кремав.
Космена покривка В зависимост от козината се различават два типа: дългокосмест (рунтавокосмест) и късокосмест (гладкокосмест). И двата типа се оценяват според изискванията на един и същ стандарт.
Глава Голяма, закръглена, с къса и гладка черепна част, широка и дълбока муцуна. При поглед отстрани горната линия на муцуната и черепната част са почти успоредни. Стопът е средно развит. Муцуната е масивна и къса, но никога по-малка от 1/3 от дължината на главата, широка и добре запълнена под очите, с почти квадратна форма. Горната устна напълно покрива долната, когато устата е затворена, но не бива да виси. Носната гъба е широка, голяма и черна, с добре отворени ноздри. Идеалният цвят на лигавиците на устните и устата е черен.
Уши Малки, с триъгълна форма, широко поставени, със заоблени върхове. Прави, но понякога са полуклепнали напред.
Очи Широко и дълбоко поставени, средно големи, с бадемовидна форма, тъмнокафяви на цвят.
Зъби Здрави, с ножична захапка.
Шия Здрава, добре замускулена и запълнена, с лека арковидна извивка на горния профил.
Гърди Закръглени, дълбоки и мускулести, но не бъчвовидни, с умерено извити ребра.
Холка Здрава, добре замускулена.
Гръб Прав, широк и мускулест.
Поясница Къса, добре замускулена.
Крупа Къса, широка и мускулеста.
Корем Съвсем слабо повдигнат.
Предни крайници Прави, мускулести, с добре развити кости. Ъгълът при раменната става е около 110°. Лактите са насочени назад. Метакарпусите са къси, широки, леко наклонени.
Задни крайници Мощни, мускулести, с добре развити кости. Бедрата са широки и добре замускулени. Скакателните стави са здрави и успоредни. Метатарзусите са къси, перпендикулярни на земята.
Лапи Кръгли, компактни, с добре прибрани пръсти.
Опашка Високо поставена, навита върху гърба.


ЧАУЧАУ-0ЧАУЧАУ-1