ХЪРВАТСКА ОВЧАРКА

синоними: Hrvatski ovcar, Croatian Sheepdog, Kroatischer Schaferhund, Berger croate
произход – Хърватска
размери
FCI АКС КС
ръст 40–50 см
тегло 15–20 кг
Общ вид На долната граница на средния ръст, с черен цвят и характерна за него къса козина по главата и крайниците.
Тип поведение Темпераментно и предпазливо куче.
Цвят Черен, допускат се бели знаци на пръстите и крайниците, но са нежелателни. Допустими са също и бели знаци по гърлото и гърдите. Не се допускат бели петна на главата, тялото и опашката.
Космена покривка По гърба има дължина 7–14 см. Лицевата част на главата е покрита с къси косми. Ушите отвън са покрити също с къси косми, докато отвътре са обрасли с дълга козина. Задната страна на крайниците е покрита също с по-дълги косми. Козината е сравнително мека.
Кожа, мускулатура и кости Кожата покрива плътно тялото, без да образува гънки. Мускулатурата е плътна. Костите са здрави.


Глава Дълга е около 20 см, клиновидна и суха. Надочните дъги не са изразени, както и челната бразда. Тилният гребен може да бъде по-добре развит. Муцуната е суха, с прав хребет, нито остра, нито тъпа. Устните са сухи, еластични, прилепнали. Ъглите на устата са затворени.
Уши Сравнително широко поставени, прави и полуправи, с триъгълна форма, средно големи. Купирането не е позволено. Предпочитат се правите уши.
Очи Тъмнокафяви до черни. Средно големи, с бадемовидна форма, хоризонтално поставени. Ръбовете на клепачите са тъмно пигментирани.
Зъби Добре развити, здрави, с ножична захапка. Допустима, но нежелателна е клещовидната захапка.
Шия Умерено дълга, мускулеста, заоблена. Горната и долната линия са прави. Кожата не образува гънки и е равномерно покрита с козина.
Гърди Средно дълбоки и широки, немного дълги, достигат на нивото на лактите.
Холка Умерено висока.
Гръб Къс, мускулест и прав.
Поясница Къса, здраво свързана с гърба и крупата.
Крупа Средно дълга, сравнително широка и мускулеста, леко наклонена.
Корем Леко повдигнат.
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни, с отворени ставни ъгли. Лопатката е средно дълга, косо поставена и добре замускулена. Подрамената са дълги и мускулести.
Задни крайници Със средно отворени ъгли, при поглед отзад краката са прави и успоредни. Подбедрата са дълги. Скакателната става е суха и добре изразена.
Лапи Овални и с прибрани пръсти. Ноктите са черни или сиви. Задните лапи са малко по-продълговати. Допълнителните пръсти се отстраняват.
Опашка Средно високо поставена, покрита с гъста и дълга козина. В спокойно състояние се носи отпусната или на линията на гърба, а при възбуда се повдига нагоре. Среща се и вродено къса опашка, а ако нормалната опашка се купира, при възрастното куче трябва да е дълга около 4 см.


ХЪРВАТСКА ОВЧАРКА