ХРЪТКА ХОРТАЯ

синоними: хортая борзая, Chortay
произход – Русия
размери
ръст 65–75 см 61–71 см
История Произходът на това куче е все още обект на догадки. Сред неговите предци присъстват вероятно полските хрътки, руската борзая и английският грейхаунд. Името му произлиза от полската дума Chart, което значи хрътка. Отличителна характеристика на това куче от южните части на Русия са неговата къса козина и слабото развитие на покривните косми по опашката и задната страна на крайниците. Това го прави особено подходящо при лов на зайци и лисици в откритите степи, където по козината на руската хрътка например полепват репеи и бодли.
Общ вид Едро куче със здрав и сух тип конституция.
Тип поведение Спокоен темперамент и добре развита зрителна реакция. Типичният алюр при търсене на дивеча са скъсен тръс и даже ходом, а при преследване – кариер.


Цвят Бял, жълтеникав с различни оттенъци, риж с черни осеви косми и често с тъмна муцуна, сив, риж или сив с широки тъмни ивици, риж и черен и преходни между тези цветове. Характерна е черната маска на муцуната. Всички цветове могат да бъдат еднотонни или петнисти. Подплащниците са допустими, но нежелателни.
Космена покривка Космите са гъвкави и прави. По тялото са с дължина до 2,5 см, по задната страна на бедрата има редки удължени покривни косми. По долната страна на опашката е допустим рядък и не особено дълъг подвис. Подкосъмът през лятото е незабележим, а през зимата – не особено развит.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е тънка, еластична, без гънки. Мускулатурата е дълга, добре развита, особено на бедрата. Костите са здрави.
Глава Суха, при поглед отгоре – клиновидна, удължена, с умерено широка черепна част. Задтилният издатък е изразен немного рязко. Надочните дъги почти не изпъкват. Преходът от челото към муцуната е плавен, слабо изразен. Муцуната е суха, заострена, допустимо е леко изгърбване. Устните са тънки, плътно прилепнали.
Уши Тънки, нешироки и немного големи, поставени немного високо, насочени назад. При повечето кучета във възбудено състояние се повдигат на хрущял, като краищата им се насочват напред или настрани.
Очи Големи, с овална форма, косо поставени, кафяви, с различни оттенъци при всякакво оцветяване. Клепачите са тъмни.
Зъби Бели, здрави, плътно прилягащи един към друг. Захапката е ножична.
Шия Дълга, мускулеста, поставена високо.
Гърди С овален разрез, стигащи до лактите.
Холка Добре изразена.
Гръб Широк, мускулест, образува заедно с поясницата немного стръмна дъга.
Поясница Мускулеста и изпъкнала.
Крупа Дълга, широка и леко наклонена.
Корем Силно повдигнат.
Предни крайници Сухи и мускулести. При поглед отпред – прави и успоредни. Ъгълът при раменната става е около 100°. Метакарпусите са къси, леко наклонени.
Задни крайници Сухи и мускулести. При поглед отзад – прави и успоредни. Ъглите на ставните съчленения са добре изразени. Скакателните стави са силно развити. Метатарзусите са почти отвесни.
Лапи Овални, засводени. Предните са закръглени, а задните – продълговати. Пръстите са плътно прибрани.
Опашка Дълга, със саблевидна форма. Допуска се краят да бъде завит почти на колело. В спокойно състояние се носи отпусната, а при движение се повдига над линията на гърба, без да се извива рязко нагоре.


ХРЪТКА ХОРТАЯ