ХИЕНОВО КУЧЕ

синоними: Lycaon pictus, (African, Cape) hunting dog, afrikanischer Wildhund, Steppenhund, Hyanenhund, Jagdhyane, gemalter Hund, chien chasseur (sauvage, africain), loup peint
Дължината на тялото е 76–100 см, на опашката – 30–40 см. Височината при холката е около 60 см. Теглото е 16–23 кг. На външен вид твърде сходно с домашното куче. За разлика от него обаче има четири пръста на всичките си крайници и притежава кожни жлези, отделящи секрет със силен мускусен мирис. Диплоиден хромозомен набор 2N = 78.
Разпространено е в Африка от Кот д‚Ивоар и Гвинея на запад, Мали, Нигер, Судан, Етиопия и Сомалия на север до Южна Африка на юг.


ХИЕНОВО КУЧЕ