ХАМИЛТОНОВО ГОНЧЕ, – FCI № 132

синоними: Hamilton Stovare, Hamilton Hound, Chien courant de Hamilton
произход – Швеция
размери
FCI АКС KC
ръст 50–60 см 50–60 см
идеално 57 см
46–57 см 46–57 см
идеално 53 см
тегло около 25 кг
История Тази порода е създадена от първия председател на Шведския кенел клуб – Адоф Патрик Хамилтон, и затова носи неговото име. Оформя се в края на ХIХ в. в резултат от кръстосването на планински гончета с бакъреночервен цвят (копарбергстоваре), английски фоксхаунди, руски курландски гончета и холщайнско гонче.
Общ вид Пропорционално развито, силно и импулсивно куче.
Тип поведение Активно и издръжливо гонче.
Цвят Трицветно – черно, кафяво и бяло. На гърба има лъскав черен плащ. Главата, плещите, бедрата и подопашното огледало са кафяви, а муцуната, гърдите и долната част на крайниците са винаги бели.
Космена покривка Козината е права, твърда, еластична и добре прилепнала към тялото, което равномерно покрива, с добре развит подкосъм.


Глава Пропорционална на другите части на тялото. Носната линия е права, а стопът е плавен. Линиите на муцуната и челото са успоредни. Горните устни са сравнително месести и плътни, но добре прилепват към челюстта. Носната гъба е голяма и винаги черна.
Уши Сравнително високо поставени. Широки в основата, изпъкват над нивото на челото, клепнали.
Очи Не са нито много дълбоко поставени, нито изпъкнали. Излъчват интелигентност и привързаност. Светлите като на бухал очи са нежелателни и такива кучета се отстраняват от разплод.
Зъби Здрави и бели. Захапката е ножична или клещовидна.
Шия Дълга и здрава, покрита с еластична, добре опъната кожа, която не образува гънки.
Гърди Дълбоки, широки, с извити ребра и леко бъчвообразна форма.
Холка Слабо изразена.
Гръб Прав, мускулест и здрав.
Поясница Къса и мускулеста.
Крупа Добре поставена и замускулена.
Корем Мускулест и леко прибран.
Крайници Със здрави и компактни кости, покрити със силна суха мускулатура. Ъглите при ставните съчленения са добре изразени. Плещите са здраво свързани с гръдния кош. Рамената и подрамената са добре замускулени, а метакарпусите – еластични, сухи и здрави. Бедрата са мощни, покрити със здрави релефни мускули. Скакателните стави са здрави и силни.
Лапи Закръглени, като задните имат малко по-продълговата форма, със сводести пръсти и здрави дебели, добре пигментирани нокти.
Опашка С дебела основа и изтъняваща към върха. В спокойно състояние стои отпусната надолу, а в движение и особено при работа се извива като сабя над гръбната линия.


ХАМИЛТОНОВО ГОНЧЕ