ХАЛДЕНСКО ГОНЧЕ, – FCI № 267

синоними: Haldenstover, Haldenstovare, Halden Hound, Chien courant de Halden
произход – Норвегия
размери
FCI АКС КС
ръст 47–55 см
44–52 см
тегло около 20 кг
История Тази норвежка порода носи името на гр. Халден, разположен в югоизточната част на страната. Тя е създадена от кръстосването на фоксхаунди и различни европейски породи гончета.
Общ вид Компактно и силно куче с относително по-къси крайници. Тялото е издължено, с правоъгълен формат. Окраската е трицветна.
Тип поведение Добър компаньон и много способно гонче.
Цвят На бял фон са разположени големи черни петна, а по главата и кафяви.
Космена покривка Козината е къса, гъста и еластична, с твърди и плътно прилепнали към тялото косми. В сравнение с другите гончета козината е по-дълга по шията, гърба, задната част на бедрата и опашката.


Глава Сравнително тежка. Черепната част е широка и се стеснява в посока към носа, но без да се изостря. Стопът не е силно изразен. Устните са плътни и добре прилепват към челюстите. Носната гъба е голяма, с добре отворени ноздри. Линиите на челото и муцуната са успоредни.
Очи Нито изпъкнали, нито хлътнали. Погледът е блестящ и силно изразителен.
Зъби Здрави и порцелановобели. Захапката е ножична или клещовидна.
Шия Сравнително дълга и здрава, много добре свързана с главата и трупа.
Холка Съвсем слабо изпъква над гръбната линия.
Гръб Здрав, мускулест и прав
Поясница Къса и много здрава.
Крупа Широка и здрава, леко се накланя към основата на опашката.
Крайници Сравнително по-къси, със здрави и компактни кости и суха мускулатура. Плещите са здраво свързани с гръдния кош, добре замускулени. Рамото и подрамото са здраво свързани и подвижни, като осигуряват свободна акция на предния крайник. Метакарпусите са сухи и много здрави. Бедрата са мощни, мускулести, с достатъчно изразени ъгли при ставните съчленения. Скакателната става е суха и здрава.
Лапи Големи, с добре засводени пръсти, които завършват с дебели и пигментирани нокти.
Опашка Мощна и здрава, по-дебела в основата и постепенно изтънява към върха. Достига до скакателната става. На върха завършва с кичур от по-дълги бели косми.


ХАЛДЕНСКО ГОНЧЕ