ФУДОГ

синоними: Chinese Foo Dog, Sacred Dog of Sinkiang, Choo Hunting Dog, Temple Forest Dog, T’ien Kou, Lung Kou

произход – Китай

размери

ръст той – до 25 см тегло той – до 9 кг

мини – от 25 до 37,5 см мини – от 9 до 22,7 кг

стандартен – над 37,5 см стандартен – над 22,7 кг

История Някои смятат, че това куче е произлязло от кръстосването на северните европейски ловни шпицове и старото чаучау от монголските степи. Други вярват, че китайският фудог е липсващото звено между китайския вълк и чаучау. Каквато и да е истината обаче, това куче е талисманът на братството Тонг – един от най-старите тайни култове на света. И досега кланът Тонг развъжда фудог като свой символ.

Общ вид Това куче притежава характерните черти на северните шпицове – с компактно тяло и квадратен формат. Според ръста се различават няколко форми – той, миниатюрна и стандартна. Опашката винаги се държи навита над гърба.

Тип поведение Активно, пъргаво и смело куче. Енергичният му темперамент го прави добър пазач. Има прям и независим характер.

Цвят Възможните варианти са много: черен, черен с кафяво, син, кафяво-син, кремав с различни оттенъци, оранжев, червен (от светлочервеникав до тъмномахагонов), вълчосив (до сребрист) със или без малки ограничени бели петна.

Космена покривка Козината е къса, права и гладка. Къса и добре прилепнала върху главата и предната част на крайниците. По шията, гърдите, задната страна на крайниците и долната част на опашката е по-дълга. Има добре развит подкосъм.

Глава Широка и масивна. В профил муцуната и черепната част имат почти еднаква дължина. Стопът е подчертан, но не прекалено голям. Устата и/или езикът са синьо-черни и/или розово червени. Гърбът на муцуната е прав, а носната гъба е черна.

Уши Високо поставени, с триъгълна форма и прави. Сравнително малки, с леко заоблени върхове. Полуправите уши се допускат, но не са желателни. Клепнали едно или две уши са сериозен дефект.

Очи Средно големи, с бадемовидна форма. Не са много изпъкнали и на цвят са тъмнокафяви. Излъчват интелигентност, смелост и енергия.

Зъби Здрави, в пълен комплект, с ножична захапка.

Шия Средно дълга, здрава и мускулеста, с леко изпъкнал горен профил. Леко свободна, отпусната кожа в областта на гърлото е допустима.

Тяло Гърдите са дълбоки и умерено широки. Тялото е късо, мощно и компактно, с добре извити ребра. Гърбът е къс, широк и мускулест.

Предни крайници Рамената са мускулести, с добре прибрани лакти. Подрамената са прави и здрави, средно дълги, добре поставени под тялото, успоредни. Метакарпусите са къси и много леко наклонени.

Задни крайници Погледнати отзад, са прави, здрави и успоредни. Бедрата са широки и добре замускулени. Коленните и скакателните стави са умерено заъглени.

Лапи Малки, кръгли или леко овални, със здрави, плътно прибрани пръсти.

Опашка Поставена високо и се държи навита над гърба. Не се тримингова.