ФРИЗИЙСКА ХРЪТКА

синоними: Friese Hazewind, Friesischer Hasenwindhund

произход – Германия/Холандия

История Това изчезнало вече куче се отнася към групата на хрътките и за разлика от повечето представители на тази група не е принадлежало на аристокрацията и средната класа. Фризийската хрътка е развъждана от селяните и е използвана като куче за лов на едър и дребен дивеч. Основната част от популацията е развъждана в граничната зона между Германия и Холандия. В книгата на Рудолф Льонс "Natьrliche Jagdkunde", издадена след Първата световна война, има следния пасаж: "В равнините около немско-холандската граница все още и днес е възможно да се види ловец с гонче и хрътка, отправили се на лов за зайци." За съжаление издаденият в Холандия през 1923 г. закон, забраняващ лова с хрътки, става причина за постепенното намаляване и последващото изчезване на тази порода.

Общ вид Фризийската хрътка наподобява твърде много грейхаунда и късокосместия лърчър.