ФРЕНСКИ БУЛДОГ, – FCI № 101

синоними: Bouledogue francais, French Bulldog, Franzоsische Bulldogge
произход – Франция
размери
FCI AKC KC
ръст 25–35 см
тегло 8–14 кг до 12,7 кг 12,7 кг
10,9 кг
История Освен популярната версия за английския произход на френския булдог, която го свързва с по-едрия му събрат, използван при популярните битки по арените в Англия, има и друга версия. Според нея характерните за френския булдог големи и прави уши със заоблени върхове са били присъщи и за испанския булдог от Бургос от 1625 г. и именно той е предшественикът на френската порода.
Първите кучета са внесени в Англия през 1893 г., а породата е регистрирана под името френски булдог в британския Кенел клуб през 1905 г.


Общ вид Ниско, но масивно куче с тежки кости и големи прави уши. Главата е голяма и квадратна, с къса и широка муцуна. Очите са големи, широко поставени, с овална форма и тъмен цвят. Шията е къса, мощна и мускулеста. Гръдният кош е широк, дълбок, с добре извити ребра. Тялото е късо и закръглено. Гърбът е широк, прав и мускулест. Поясницата е къса и здрава, леко изпъкнала. Предните крайници са къси, прави и мускулести. Задните крайници са здрави и мускулести, по-дълги от предните. Опашката е права или навита. Козината е къса, права и гладка. Оцветяването може да бъде тигрово, жълто-кафяво (със или без бели петна), петнисто и бяло.


ФРЕНСКИ БУЛДОГ