ФИНЛАНДСКИ ШПИЦ, – FCI № 49

синоними: Suomenpystykorva, Finnish Spitz, Finkey, Finsk Spets, Finnenspitz, Spitz finlandais, Loulou finnois
произход – Финландия
размери
FCI AKC KC
ръст 44–50 см 44,5–51 см 43–50 см
39–45 см 39–46 см 39–45 см
тегло 23–27 кг 14–16 кг
История Това пъргаво яркорижо куче е отдавна известно на финландските ловци. Векове наред то е било обикновено дворно куче в селата, особено в северната част на страната. И често било използвано за лов на дребни животни. Липсвал определен тип, но все пак повечето животни били с риж цвят, което позволило сравнително бързо през втората половина на ХIХ в. породата да се консолидира, и първите финландски шпицове били показани на изложба в Хелсинки през 1891 г., където 5 от тях получили награди. Съвременният тип на финландския шпиц е оформен в периода между 20-те и 50-те години на ХХ в.


Общ вид Средно високо, сухо, леко и много подвижно куче с почти квадратен формат и типичен за породата яркориж или жълто-кафеникав цвят.
Тип поведение Енергично и жизнерадостно куче с добре развит ловен инстинкт. Привързано към стопанина и членовете на семейството, но недоверчиво към непознати. Често своенравно и свободолюбиво. Не търпи грубо отношение.
Цвят Яркориж или жълто-кафеникав. По долната част на тялото и опашката и задната страна на крайниците цветът забележимо изсветлява. Допускат се малки бели петна на гърдите и по пръстите.
Космена покривка Козината е пищна, бухнала, особено по шията и по предната част на тялото, което се обуславя от гъстия подкосъм и добре развития покривен косъм. По задната страна на бедрата удължената козина образува характерни "гащи", а по долната страна на опашката се образува нещо като подвис, при което дългите косми не висят, а стоят прави.
Глава Сравнително къса, суха, със заострена муцуна, със забележим, но плавен стоп. Черепната част е леко изпъкнала. Носната гъба е черна.
Уши Малки, високо и сравнително широко поставени, много подвижни, прави.
Очи Кафяви или тъмнокафяви, живи и изразителни.
Зъби Здрави, бели и добре развити. Захапката е ножична.
Шия Суха и мускулеста. Кожата не образува гънки.
Гърди Немного широки, но достатъчно дълбоки и дълги, с добре развити ребра.
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни, добре заъглени. Метакарпусите са здрави, почти прави или леко наклонени.
Задни крайници При поглед отстрани – с леко изправени ъгли. Допълнителните пръсти са нежелателни, но тяхното наличие не дисквалифицира кучето. Около 15 % от кученцата се раждат с допълнителни пръсти, които биват отстранявани в ранна възраст.
Лапи С овална форма и плътно прибрани пръсти.
Опашка Завита на колело. От основата се извива напред към главата, след това надолу и назад, достигайки с края си задната част на бедрото.


ФИНЛАНДСКИ ШПИЦ