ФИЛА БРАЗИЛЕЙРО, – FCI № 225

синоними: Fila Brasileiro, Brazilian Mastiff, Brasilian Molosser, Cao de Fila
произход – Бразилия
размери
FCI АКС КС
ръст около 65 см
тегло около 50 кг
История При създаването на това куче са участвали старият булдог, мастиф и блъдхаунд, както и южноамерикански местни кучета, които обаче в значителна степен носят кръвта на средновековните догове, придружавали испанските завоеватели. Първото предназначение на тази порода били охраната на робите и ловът на едър дивеч, включително ягуари.


Общ вид Голямо, силно и компактно куче със здрави кости, излъчващо мощ и борбен дух.
Тип поведение Обикновено фила не крие неприязнените си чувства към непознати, както и любовта към стопанина и близките му. Неговата преданост е станала емблематична.
Цвят Разнообразен с различни оттенъци и съчетания, с изключение на чисто бял цвят. Белите петна върху основния фон трябва да бъдат чисти, а пигментацията на клепачите, очите, носната гъба и ноктите – запазена. Белият цвят не трябва да бъде повече от 30 % от основното оцветяване.
Космена покривка Къса, права, мека и плътно прилепнала.


Кожа Дебела и свободна, особено по гърдите и шията, където образува добре изразени гънки.
Глава Голяма и масивна. Черепната част има почти квадратна форма. Дължината на муцуната е около 40 % от общата дължина на главата. Стопът е слабо изразен, дори незабележим. При поглед отстрани добре забележими са надочните дъги и задтилният издатък. Муцуната е здрава, широка и много дълбока. По бузите трябва да се образуват кожни гънки
Уши Големи, с формата на равнобедрен триъгълник, поставени широко над линията на външния очен ъгъл.
Очи Широко поставени, средно големи или големи, с бадемовидна форма. Месестите долни клепачи, леко извърнати навън, не трябва да се считат за порок, тъй като подсилват печалното изражение, така типично за фила. Цветът на очите варира от жълто до тъмнокафяво в зависимост от основната окраска.
Зъби Не толкова големи, колкото широки. Горните резци са много остри. Захапката е ножична или клещовидна.
Тяло Здраво, покрито с дебела свободна кожа. Гърдите са дълбоки, стигащи най-малко до лактите. Ребрата са изпъкнали, без да затрудняват движенията на лопатките. Долната линия на тялото е на практика успоредна на земята, със слабо забележимо повдигане в областта на корема, който не трябва да бъде много прибран.
Предни крайници Със здрави кости, успоредни помежду си при поглед отпред и абсолютно прави при поглед отстрани.
Задни крайници С масивни кости и умерено изразени ъгли на ставните връзки.
Опашка Много широка в основата си и постепенно стесняваща се към върха. Достига до скакателните стави. В движение и при възбуда леко се повдига, но не повече от линията на гърба и в никакъв случай над гърба.


ФИЛА БРАЗИЛЕЙРО-0ФИЛА БРАЗИЛЕЙРО-1