УНГАРСКО ГОНЧЕ

синоними: Erdelyi Kopo, Hungarian Hound, Transsylvanian Hound, Siebenburger Bracke,
Transsilvanischer Spurhund, Chien courant de Transylvanie, Brachet hongrois

произход – Унгария
размери
FCI АКС КС
ръст има две разновидности:
дългокраки 55–65 см
късокраки 45–50 см
тегло 30–35 кг
История Това е много стара порода унгарско ловно куче, чийто произход е свързан с произхода на гончетата в Централна и Източна Европа. Двете разновидности, които се отглеждат, се използват за различен тип лов, по-едрата – за лов на едър дивеч, но има качества и да апортира добре, по-дребната – за лов на зайци и лисици. Тези животни са изключително непретенциозни и удобни за отглеждане.


Общ вид Окраската и на двата типа е сходна. По-едрите са оцветени в черно с подплащници и бели петна по гърдите и пръстите, а по-дребните имат черно седло и ръждиви подплащници. По анатомично устройство са близки до някои източноевропейски породи гончета.
Общ вид Куче над средния ръст, със здрав и сух тип конституция.
Тип поведение Уравновесен, подвижен, добре развита зрителна реакция. Типичен алюр при търсенето на дивеча – скъсен тръс, даже ходом, при преследване – кариер.
Цвят Бял, черен, тъмно риж, жълтеникав във всички оттенъци, както едноцветен, така и петнист и тигров. Допустим е по-тъмен тон на муцуната, ушите и долните части на крайниците. При всички цветове са допустими подплащници с риж или сивкав тон. Носната гъба е черна, но при общо светло оцветяване е допустима кафява носна гъба.
Космена покривка Покривният косъм е прав, с дължина от 2.5 см през лятото до 4.5 см през зимата и покрива цялото тяло. По главата и предната част на краката е малко по-къс. По ушите и долната част на опашката е удължен. Между пръстите на лапите расте твърд косъм, образуващ къса "четка". Подкосъмът през зимата е гъст.
Кожа, мускулатура и кости – Кожата е плътна, тънка, еластична, без рехава съединителна тъкан и без гънки. Мускулатурата е суха, много добре развита, особено по бедрата. Костите са здрави.
Глава Суха, при поглед отгоре – клиновидна. Удължена, с умерено широка черепна част. Задтилният издатък е умерено изразен. Стопът е плавен, слабо изразен. Муцуната е заострена, с права горна линия или се допуска леко изгърбване. Устните са тънки, плътно прилепнали към челюстите.
Уши Средно големи, висящи, поставени над или на нивото на очите. Триъгълни, с тъпо закръглени краища.
Очи Големи, овални, косо поставени, кафяви или тъмно кафяви. Клепачите са тъмни, независимо от окраската.
Зъби Добре развити, бели. Захапката е ножична.
Холка – Добре изразена.
Гръб Прав.
Поясница Леко изпъкнала.
Опашка Дълга, саблевидна, обикновено с извит като кука край. 


УНГАРСКО ГОНЧЕ