УЕЛСКИ ТЕРИЕР, – FCI № 78

синоними: Welsh Terrier, Terrier gallois
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст до 39 см около 38 см до 39 см
пропорционално
по-дребни
тегло около 9 кг около 9 кг 9–9,5 кг
История Една от най-старите породи териери. От старите рисунки може да се съди, че уелският териер почти не се е променил, съхранявайки до наши дни външния вид, оцветяването и, разбира се, чудесния си характер. Името му подсказва, че неговата родина е Уелс, където той е използван в широк спектър дейности – от куче за охрана до неповторим ловец на видри, лисици и язовци. Някога той е бил известен като староанглийски териер (Old English Terrier) и като черно-кафяв твърдокосмест териер (Black and Tan Wire Haired Terrier). Благодарение на чудесните му качества той е използван като изходен материал и за подобряването на други породи.


Общ вид Ниско компактно куче с елегантни форми и атрактивна окраска.
Тип поведение Живо, темпераментно и ласкаво куче. То е смело, но не заядливо и при необходимост може добре да се защити.
Цвят Най-желателните цветове са черен с рижо-кафяви подплащници или сиво-черен с рижо-кафяви подплащници. Черни петна по пръстите не трябва да има.
Космена покривка Козината е твърда, гъста, плътно прилягаща. Правата козина е нежелателна.
Кожа, мускулатура и кости Кожата плътно покрива тялото, без да образува гънки. Мускулатурата е суха, а костите – здрави.
Глава Дълга, но симетрична. Черепната част е плоска и тясна между ушите, но не толкова, колкото при твърдокосместия фокстериер. Постепенно се стеснява към очите. Повърхността е без гънки. Стопът не е силно изразен. Муцуната е съразмерна с дължината на черепната част. Много дългата глава, която се среща обикновено при надръстовите или с дълъг гръб кучета, е нежелателна и се счита за недостатък. Силно развитите скули също са недостатък.
Уши Поставени сравнително високо, малки, немного тънки, с V-образна форма. Увиснали са напред и прилягат към скулите.
Очи Малки, достатъчно дълбоко поставени, тъмни на цвят, със съсредоточен израз. Кръглите изпъкнали очи са нежелателни.
Зъби Здрави и симетрични.
Шия Пропорционално дълга, здрава, умерено изпъкнала, плавно преминава в рамената.
Гърди Пропорционално широки, с добре развити ребра.
Холка Добре развита.
Гръб Къс и прав.
Поясница Къса и здрава.
Крупа Къса и мускулеста.
Корем Умерено прибран и стегнат.
Предни крайници Лопатките са дълги, косо поставени. Краката са прави и мускулести, с добре развити кости. Метакарпусите са прави и здрави.
Задни крайници Здрави, с достатъчно дълги мускулести бедра. Скакателните стави се намират ниско над земята. Костите са добре развити.
Лапи Малки, кръгли, котешки.
Опашка Поставена сравнително високо и се носи леко наклонена.


УЕЛСКИ ТЕРИЕР