ТИБЕТСКИ СПАНИЕЛ, – FCI № 231

синоними: Tibetan Spaniel, Epagneul tibetain
произход – Тибет
размери
FCI AKC KC
ръст до 25,5 см около 25,5 см около 25,4 см
тегло идеално 4–6,8 кг идеално 4–6,8 кг идеално 4,1–6,8 кг
История Историята на това куче е тясно преплетена с историята на друга азиатска декоративна порода – пекинеза. Според някои версии тибетският спаниел е попаднал в Китай, където след кръстосване с местни кучета от този тип бил получен пекинезът. Не по-малко правдоподобно звучи и друга версия – че от пекинези, попаднали в Тибет, бил селекциониран тибетският спаниел. На китайски картини от ХVII–ХVIII в. се виждат малки кученца с кръгли очи, твърде наподобяващи на външен вид пекинеза, но с по-високи крайници и не толкова пищна козина, както и други, с по-дълги лапи и муцуна, отколкото на пекинеза, и с бадемовидни очи.
Тибетските спаниели били отглеждани в манастирите на Тибет, където съдбата им е твърде сходна с тази на шицу. Първите кучета пристигнали в Англия през 1905 г., но установяването на породата става едва след 1946 г., когато от Тибет били внесени още няколко животни. Към тях се присъединили и кучета от този тип, внесени от Индия. В Англия бил създаден и първият стандарт.


Общ вид Ниско късокрако кученце със здраво тяло. Наподобява в известна степен пекинеза.
Тип поведение Енергично и бдително куче с горд независим характер.
Цвят Допускат се всякакви цветове – риж, златист, кремав, бял, трицветен, еднотонен или смесен във всякакви съчетания. На муцуната може да има тъмна маска.
Космена покривка Козината е коприненоподобна, права и гъста. По главата и предната част на крайниците – къса, по ушите и тялото – удължена, а по задната част на бедрата и по опашката – пищна, с добре развит подкосъм.
Глава Къса, с леко закръглена, умерено дълга и широка черепна част. Стопът е рязък. Муцуната е достатъчно широка и дълбока, но не сплескана.
Уши Средно големи и висящи
Лапи С удължена форма. Между пръстите расте козина, която покрива лапите.
Опашка Високо поставена, извита върху гърба с формата на полукръг.


ТИБЕТСКИ СПАНИЕЛ