ТАЙГАН

синоними: борзая тайган, Taigan, Kirghiz Greyhound
произход – Киргизстан
размери
ръст 65–70 см 60–65 см
История Потомък на древните средноазиатски хрътки. Разпространен в планинските райони на Киргизстан. Важна негова особеност е способността му да работи на силно пресечен терен с надморска височина 2000–3000 м.
Общ вид Куче със среден и над среден ръст.


Тип поведение Уравновесено и подвижно куче. В ежедневието си е спокойно, даже флегматично, но при вида на дивеча силно се възбужда. Типичен алюр при търсене на дивеч са спокойният тръс и ходом, при преследване – кариерът.
Цвят Черен, черен с бели петна (най-често срещаните окраски), тъмнориж, сив, жълтеникав с различни оттенъци, бял. Тъмните окраски могат да се срещнат с бели петна или подплащници. Носната гъба във всички случаи е черна.
Космена покривка Мека, удължена и гъста. През зимата се развива подкосъм. По муцуната и предната част на черепа е къса. Украсяващият косъм е дълъг, вълнист, понякога закъдрен. Добре развит на задната част на черепа, по шията, рамената. Силно развит по бедрата и покрива задната част на метатарзуса и лапите. По ушите има добре развити кичури от вълнист косъм, който ги покрива и е по-дълъг от тях с 5–8 см, понякога и повече. Това разположение на украсяващия косъм е характерно за тайгана. Между пръстите на лапите расте твърда козина, а по долната част на опашката има неголям подвис.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е плътна и еластична, без гънки. Мускулатурата е добре развита, особено по задните крайници, в областта на поясницата и гърба. Костите са здрави, но не тежки.
Глава Удължена, суха, но относително масивна. При поглед отгоре – клиновидна, с леко разширена черепна част. Задтилният издатък не е добре изразен. Стопът е плавен, слабо изразен. Дължината на муцуната е равна приблизително на дължината на черепната част. Горната линия на муцуната е права или със слабозабележимо изгърбване. Устните плътно покриват челюстите, без гънки.
Уши Висящи, тънки, не образуват гънки, със закръглени краища. Добре прилягат към главата. Поставени на линията на очите, с дължина 12–14 см.
Очи Достатъчно големи, с овална форма, кафяви или тъмнокафяви при всяко оцветяване.
Зъби Здрави, големи, бели и плътно прилягащи. Захапката е ножична.
Шия Достатъчно дълга, високо поставена, суха, леко странично сплескана.
Гърди Широки, достигащи до лактите. Гръдният кош е със стеснен овален разрез. Плаващите ребра са добре развити.
Холка Добре изразена.
Гръб Леко изпъкнал или прав, широк, мускулест. Зад холката е характерно леко вдлъбване.
Поясница Добре развита, леко изпъкнала.
Крупа Широка, дълга, леко наклонена.
Корем Добре прибран, но без рязко повдигане.
Предни крайници Сухи и мускулести. При поглед отпред – прави и успоредни. Лактите са насочени назад. Подрамената са с овален разрез. Метакарпусите са достатъчно дълги, съвсем леко наклонени.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни, поставени малко по-широко от предните, с добре развити ъгли на ставните връзки. Сухи, с много добре развита мускулатура. Скакателните стави са добре развити и силно изразени. Метатарзусите са достатъчно дълги, съвсем слабо наклонени или отвесни.
Лапи Овални, с плътно прибрани пръсти. Ноктите сочат към земята. Между пръстите расте добре развита козина.
Опашка Недебела и недълга, със саблевидна форма, образува кръг в края си. Кръговидната извивка в края не се разтваря напълно, тъй като прешлените са сраснали. В спокойно състояние кучето носи опашката отпусната, а при движение я повдига на нивото на гърба или малко по-високо.


ТАЙГАН