ТАЗИ

синоними: борзая тазы, тази, тазе, Taze Greyhound
произход – Казахстан/Туркменистан
размери
ръст 60–65 см 3–4 см по-ниско
История Предполага се, че най-вероятният предшественик на тази хрътка е арабската хрътка слњги. Съществуват две основни разновидности на породата: казахска и туркменска, като разликата се състои в това, че туркменската разновидност е по-дребна. Твърде вероятно в западните части на Казахстан тази да се е смесвала с борзая и южноруските хрътки, а на югоизток, в районите, граничещи с Киргизстан – с тайгана. Това смесване води до появата на много междинни типове и голямо вътрепородно многообразие. Основната функция на тази е да съпровождат ловците с беркути (едра хищна птица), което прави шансовете за успех в лова значително по-големи. С тази се ловува на лисица, корсак, вълк, дива котка, язовец, пор, заек, джейран, сайгак и даже на дива свиня. Ловните обичаи в тази част на Азия са развили у тази качества, непознати за другите хрътки. Така например при търсенето на дивеча тази хрътка често използва обонянието си. Освен това лесно се обучава да донася на ловеца уловения дивеч. В това є качество някои специалисти виждат доказателство за произхода є от арабската хрътка, при която качеството да донася дивеча на стопанина е особено силно развито. За оценката, която дават хората на това куче, говори примерът, който цитира А. А. Слудски: "Преди революцията за една тази от района на р. Каратала давали девойка (за съпруга), отказвайки се от 47 коня." Според някои автори в групата на тази влизат също горската и кримската хрътка. И с това мнение очевидно можем да се съгласим, като имаме предвид общите екстериорни характеристики на тези кучета.


Общ вид Куче със среден и над среден ръст, със сух тип конституция.
Тип поведение Възбудимо и подвижно куче.
Цвят Бял, тъмнориж и сив във всички оттенъци, черен или чернопетнист. Допускат се напръскване в тон с окраската само по крайниците и светлосиви подплащници.
Космена покривка Космите са къси, меки и прави. На ушите са меки, вълнисти и удължени, спускайки се под края им с 5–6 см, и образуват кичури. На долната страна на опашката има недълъг подвис. На задната страна на предните крайници и бедрата космите са по-дълги. Между пръстите расте къс твърд косъм.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е тънка, еластична, без гънки. Мускулатурата е развита много добре, особено по бедрата. Костите са здрави и леки.
Глава Суха, клиновидна, удължена, с умерено широка черепна част. Тилният гребен е развит много слабо, а задтилният издатък – умерено. Стопът е плавен, слабо изразен. Муцуната е суха, отдолу – леко скосена, немного дълга. Устните са тънки, плътно прилягащи към челюстите. Носната гъба е черна, а при светло оцветяване е допустима кафява.
Уши Висящи, с кичури от косми, поставени на нивото на очите или малко по-високо. Тънки, дълги 11–14 см (без кичурите), леко повдигнати на хрущял.
Очи Големи, косо поставени, тъмно оцветени при всякаква окраска. Краищата на клепачите са тъмни.
Зъби Добре развити, бели, захапката е ножична.
Шия Дълга, високо поставена, закръглена или съвсем слабо притисната отстрани, понякога леко извита отгоре.
Гърди Широки, бъчвообразни и дълбоки, спускат се до лактите.
Холка Забележимо изразена.
Гръб Прав или леко изпъкнал, широк и мускулест.
Поясница Къса и изпъкнала.
Крупа Широка, дълга, наклонена.
Корем Силно повдигнат.
Предни крайници Сухи, при поглед отпред – прави и успоредни. Лактите са насочени назад. Ъгълът при раменната става е 90–100°. Метакарпусите са относително дълги, леко наклонени.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни, широко поставени, сухи, с добре изразени ъгли на ставните съчленения. Скакателните стави са добре развити и рязко изразени. Метатарзусите са дълги и отвесно поставени.
Лапи Овални, леко удължени, особено задните. Пръстите са плътно притиснати един към друг, ноктите са насочени към земята.
Опашка Тънка, немного дълга. В спокойно състояние стои отпусната надолу с край, завит като колело или кука. При движение се повдига не повече от линията на гърба.


ТАЗИ