СКОЧТЕРИЕР, – FCI № 73

синоними: Scottish Terrier, Scottie, Aberdeen Terrier, Terrier d’Ecosse, Terrier ecossaise, Diehard
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст 25–28 см около 25,5 см 25,4–28 см
тегло 8,5–10,5 кг 8,6–10 кг 8,6–10,4 кг
8,1–9,5 кг
История За първи път дедите на това куче са споменати през 1576 г. от Йоханес Каюс в книгата му "Английските кучета", където той говори за древни шотландски кучета, произхождащи от кръстосването на местни териери с бели испански кучета, попаднали на британска земя след потъването на няколко кораба от непобедимата армада. В потвърждение на тази теория е и твърдението на Уеб, че на островите Скай били кръстосани бели териери с жълтеникави уши и испански бели кучета, от които се получили две разновидности – едната с дълъг, а другата с къс и груб косъм, но и двете наречени скайтериер. С името шотландски териер това куче се появява в "История на британските четирикраки" през 1837 г., където териер с груба козина е наречен шотландски и се различава от другата описана там разновидност както по косъма, така и по късите си крайници и мръснобелия цвят. Дълго време обаче всички териери от Шотландия и Хайланд били описвани в общ клас и едва през 1879 г. скочтериерът се явява като самостоятелна порода на изложба. Особена роля в развитието на породата изиграл Нетър Несесити, който спечелил на изложбата Кръфт титлата "Бест ин шоу" през 1929 г., и името му може да бъде открито в родословието на повечето известни кучета след това.


Общ вид Компактно приземисто куче с къси крака, излъ чващо сила и работоспособност, съсредоточени в малък обем. Много пъргав и подвижен въпреки късите си крака.
Тип поведение Интелигентен, независим, със силно развито чувство за достойнство териер.
Цвят Черен, пшеничножълт или тигров във всякакви тоналности и нюанси.
Космена покривка Покривните косми са груби и гъсти. Има добре развит гъст и мек подкосъм.
Глава Удължена, но пропорционална. Черепът е широк, но поради дължината си създава впечатление, че е тесен. Почти плосък. Муцуната е масивна, дълбока и запълнена, дължината є е равна на дължината на черепа. Стопът е слабо изразен. Носната гъба е голяма и в профил предната линия на муцуната е наклонена напред.
Уши Високо, сравнително широко поставени, неголеми, прави и остри.
Очи Широко поставени, с бадемовидна форма и тъмнокафяв цвят.
Зъби Едри, с ножична захапка.
Шия Умерено дълга и мускулеста.
Гърди Широки и достатъчно дълбоки, със заоблени, добре развити ребра. Гръдната кост се издава между предните крайници.
Холка Здрава и мускулеста.
Гръб Прав и добре замускулен.
Поясница Къса, права и мускулеста.
Крупа Широка, добре замускулена.
Корем Мускулест и стегнат.
Предни крайници Къси, но мощни, със здрави кости.
Задни крайници Твърде мощни за размерите на кучето, с дълги и широки бедра. Коленните стави са достатъчно изразени. Метатарзусите са къси, силни и не са насочени нито навън, нито навътре.
Лапи Едри, с извити и прибрани пръсти и добре развити възглавнички. Предните лапи са малко по-големи от задните.
Опашка Умерено дълга, масивна в основата, завършваща с остър връх. Носи се високо, изправена или леко извита.


СКОЧТЕРИЕР