СЕВЕРОИЗТОЧНА ЛАЙКА

синоними: северовосточная лайка, северовосточная ездовая собака, Northeasterly Hauling Laika,
North Eastern Sleigh Dog

произход – Русия

размери

ръст не по-ниско от 60 см

не по-ниско от 58 см

История Използването на кучета за теглене на товари е известно много отдавна, а и досега има изключително важно значение за икономиката и бита на Крайния север. За значението на впрегатните кучета е писал през ХIII в. и Марко Поло. А за използването на впрегатните кучета за военни цели се споменава в повествованието за руския поход към Югорския край през 1501 г. Съвременните изследователи категорично смятат, че използването на кучетата като впрегатни животни е предшествало навсякъде използването на елените.

Обикновено впрягът се състои от 6 до 10 кучета, като средното натоварване на всяко куче от впряга е 40–50 кг при скорост 6–7 км/ч и при дневен пробег 70–80 км. При по-малко натоварване добрият впряг може да преодолее 150–200 км в денонощие, а някои специално тренирани впрягове могат да изминат още по-голямо разстояние – така например един такъв впряг е преодолял 653 км за 74 часа и 17 минути.

Условията в различните райони на Севера предполагат различие в екстериорните характеристики на впрегатните кучета, но на този етап е прието да бъдат обединявани под общото име североизточна впрегатна лайка.

Общ вид Куче над средния ръст, със здрав и груб тип конституция, непретенциозно и издръжливо.

Тип поведение Уравновесено и спокойно куче.

Цвят Разнообразен. Черен, бял, черен с подплащници, кафяв, зонарно сив и петнист.

Космена покривка Груба, гъста, добре защитаваща кучето от студовете. Подкосъмът е добре развит, дълъг и гъст. Осевите косми са прави, твърди, на дължина достигат 8–10 см и плътно покриват тялото на кучето. Покривните косми са по-дълги и на шията образуват яка. На границата на космите, растящи по скулите, се образуват бакенбарди. Покривните косми са удължени, също и по горната линия на гърба, по бедрата и опашката. Удължени твърди косми растат и между пръстите, покривайки лапите отгоре и отдолу и защитавайки възглавничките на пръстите от непосредственото съприкосновение със снега.

Кожа, мускулатура и кости Кожата е плътна, дебела, но без рехава съединителна тъкън, еластична и не образува гънки. Мускулатурата е масивна, силно развита и суха. Костите са масивни и добре развити.

Глава С широк масивен череп, плоско чело и неголям, но ясно забележим стоп. Муцуната е къса, масивна, с широка основа, леко заострена. Устните са мускулести и плътно прилепнали. Носната гъба е голяма, с черен или тъмнокафяв цвят.

Уши Прави, относително къси, немного високо поставени, с притъпени върхове, насочени напред и нагоре.

Очи Неголеми, с овална форма, косо поставени, тъмни на цвят.

Зъби Големи, бели, особено добре са развити кучешките и хищническите зъби. Захапката е ножична.

Шия Суха, къса, мускулеста, поставена под ъгъл 40–45° към линията на гърба.

Гърди Широки, с леко изпъкнали ребра, дълги. Долната част на гръдния кош трябва да бъде на едно ниво с лактите.

Холка Силно развита, рязко открояваща се над линията на гърба.

Гръб Широк, прав и здрав.

Поясница Широка, мускулеста, къса, леко изпъкнала, постепенно сливаща се с крупата.

Крупа Широка, мускулеста, сравнително къса, поставена почти хоризонтално.

Корем Повдигнат малко над линията на гърдите.

Предни крайници Характерни са удължените лопатки и скъсеното рамо и подрамо. Ъгълът на раменната става е около 90–100°. Подрамената са прави и успоредни. Метакарпусите са наклонени.

Задни крайници При поглед отзад трябва да бъдат успоредни. Бедрата са дълги, с добре развита мускулатура и изправени ставни ъгли. Подбедрата са къси, мускулести. Скакателните стави са широки, плоски и сухи. (Заради късите подбедра скакателните стави се намират почти на една линия със седалищните издатъци.) Метатарзусите са дълги, масивни, вертикално поставени.

Лапи Големи, засводени. Много често се срещат допълнителни пръсти, които обикновено биват отстранявани в първите дни от живота на кученцата.

Опашка Достига до скакателната става. Повечето кучета държат опашката си сърпообразно завита над гърба, по-рядко завита на кръг. В някои райони опашката се реже.