САМОЕД, – FCI № 212

синоними: самоедская собака, Samoyed, Samojedenspitz, Samoyede
произход – Русия/Скандинавия
размери
FCI AKC KC
ръст 54–60 см 53–60 см 51–56 см
50–56 см 48–53 см 46–51 см
тегло 20–30 кг тегло 17–25 кг пропорционално на височината
История Това красиво и пухкаво куче играчка, което виждаме по изложбените рингове, е всъщност наследник на примитивните шпицове, използвани от номадите на Севера като помощник при пашата на елените и като впрегатно куче. През 1889 г. Е. Скот получава куче, представено му, че идва от "земята на самоедите". То обаче не било бяло. Цветът му бил определен като кафяв, с едно бяло петно на гърдите. Кръстили го Сабарка. След 4 години Скот купил още едно кремаво-бяло куче и го нарекъл Бялата Печора на името на р. Печора. От тези две кучета води началото си съвременният самоед. Техните деца били с бял, кафяв и бяло-кафяв цвят, но постепенно при потомците им белият цвят се наложил като по-атрактивен. Сред почитателите на породата можем да видим кралското семейство, както и принца на Уелс, президент на британския Кенел клуб от създаването му през 1873 г.


Общ вид Средно високо и добре балансирано куче, силно, активно и грациозно, без да е грубо, способно на голяма издръжливост.
Тип поведение Интелигентно, живо и активно куче, привързано към всички хора.
Цвят Чисто бял, бял и светлобежов, кремав. Покривните косми са със сребрист оттенък.
Космена покривка Козината е дебела и плътна, с твърди, но не остри косми, права. Има добре развит мек и пухкав подкосъм.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е плътно прилепнала по тялото. Мускулатурата е гъвкава и здрава. Костите – добре развити.
Глава Главата е мощна, клиновидна, с широка и плоска черепна част. Муцуната е средно голяма. Устните са черни. Носната гъба е черна, но може да бъде кафява или с цвета на тялото. Козината е къса и гладка.
Уши Широко поставени, дебели, немного дълги, с леко заоблени върхове, добре покрити с козина. При възрастните кучета са напълно прави.
Очи Косо и широко поставени, с продълговата форма. На цвят са кафяви до тъмнокафяви, с интелигентно изражение. Светлите или черните очи са нежелателни.
Зъби Челюстите са мощни. Захапката е ножична.
Шия Здрава, немного дълга, елегантно изпъкнала.
Гърди Дълбоки, но не много широки, с добре развити дълги ребра.
Холка Добре развита и здрава.
Гръб Средно дълъг, широк, добре замускулен.
Поясница Къса, широка и мускулеста.
Крупа Сравнително къса, широка и добре замускулена.
Корем Мускулест и стегнат.
Предни крайници Краката са прави, успоредни и мускулести, с добре развити кости.
Задни крайници При поглед отзад краката са прави и успоредни, много добре замускулени, с правилни ъгли на ставните съчленения. Изправени ъгли при коленните стави и остри ъгли при скакателните стави са много нежелателни.
Лапи С издължена форма и прибрани пръсти. Кръглите котешки лапи са много нежелани.
Опашка Дълга, покрита с дълга гъста козина. В спокойно състояние понякога се отпуска, а при движение се носи извита над гърба или отстрани над бедрото.


САМОЕД-0САМОЕД-1