РУСКО ПЕТНИСТО ГОНЧЕ

синоними: русская пегая гончая, Russian Piebald Hound, Russian Harlequin Hound
произход – Русия
размери
ръст 58–68 см 55–65 см
Общ вид Куче над средния ръст, със здрав тип конституция.
Тип поведение Уравновесено куче. Типичният алюр при търсене е широк тръс или бавен галоп, а при преследване – галоп.
Цвят Най-типичен е чернопетнистият с подплащници. Размерът на черните петна не е ограничен дори до плащ, който покрива цялото тяло. Подплащниците покриват главата, а така също плещите и задницата, ако не са бели. Крайниците и коремът винаги са бели. Допустимо е също и сивопетнисто оцветяване.


Космена покривка На главата, ушите и крайниците е къса, а на останалите части на тялото – по-дълга (4–5 см). Козината е малко по-дълга и върху холката, и по задната страна на бедрата. Опашката е почти равномерно покрита по цялата дължина с права гъста, средно дълга козина, заради което изглежда дебела. Към края на опашката космите са малко по-къси. Подкосъмът е добре развит.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е плътна, еластична и без гънки. Мускулатурата е добре развита. Костите са широки и здрави.
Глава Суха. Черепната част е продълговата, достатъчно обемиста, но не широка. Надочните дъги са слабо изразени. Преходът от челото към муцуната е забележим, но не рязко изразен. Задтилният издатък е слабо развит. Профилът на муцуната се приближава към правоъгълната форма. Устните плътно покриват челюстите, без да висят. Носната гъба е голяма и черна.
Уши Висящи, умерено тънки и немного дълги. С триъгълна форма, леко закръглени краища. Поставени са високо и плътно прилягат към главата.
Очи Средно големи, закръглени или леко коси. Краищата на клепачите са тъмни.
Зъби Бели, здрави и големи, плътно прилягащи един към друг. Захапката е ножична.
Шия Закръглена, мускулеста и суха. Дължината є е равна приблизително на дължината на главата. Поставена е под ъгъл 40–45° към линията на гърба.
Гърди Широки, дълбоки, с леко бъчвообразна форма, достигат до линията на лактите или по-ниско.
Холка Достатъчно развита, изпъква над линията на гърба.
Гръб Широк, прав и мускулест.
Поясница Къса, широка, изпъкнала и мускулеста.
Крупа Широка и леко наклонена.
Корем Немного повдигнат над линията на гърдите.
Предни крайници Прави, сухи и мускулести. Подрамената са с овален разрез, лактите са насочени назад. Ъгълът на раменната става е около 100°. Метакарпусите са поставени почти отвесно.
Задни крайници Сухи и мускулести. При поглед отзад – прави и успоредни. Ъглите на ставните съчленения са добре изразени. Скакателните стави са добре изразени и сухи. Ъгълът при скакателната става е 135–140°. Метатарзусът е поставен почти отвесно.
Лапи Засводени, с овална форма и плътно прибрани пръсти.
Опашка Със саблевидна форма, дебела в основата си и постепенно изтъняваща към върха. Дължината є е до скакателната става или 2–3 см по-къса. Носи се повдигната рязко нагоре.


РУСКО ПЕТНИСТО ГОНЧЕ