РУСКО ГОНЧЕ

синоними: русская гончая, Russian Hound, Russian Drab Yellow Hound, Russischer Bracke
произход – Русия
размери
ръст 58–68 см 55–65 см
Общ вид Куче над средния ръст, със здрав тип конституция. Високата предница и маниерът да държи ниско главата си го отличават от другите породи гончета.
Тип поведение Уравновесено и спокойно куче. Типичен алюр при търсене са галоп и широк тръс, а при преследване – галоп.


Цвят Чепрачен и сивкав с подплащници. Подплащниците не са ярки, жълтеникави или по-светли. Допускат се неголеми бели петна на гърдите и лапите.
Космена покривка На главата, ушите и краката козината е къса, на останалите части на тялото е по-дълга, особено около шията и по задната страна на бедрата. По опашката космите са със средна дължина, скъсяващи се към края. Характерен е гъстият и мек подкосъм.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е плътна и еластична, без забележимо развитие на подкожната съединителна тъкън и гънки. Мускулатурата е суха, добре развита. Костите са широки и здрави.
Глава Главата е суха, клинообразна и благодарение на мощното телосложение на кучето създава впечатление за известна диспропорция по отношение на тялото. Черепната част е продълговата и отгоре – плоска. Задтилният издатък и надочните дъги са изразени слабо. Преходът от челото към муцуната е плавен. Носната гъба е черна, широка и леко изпъкнала напред. Устните са тъмни, плътно прилягащи и без гънки.
Уши Неголеми, висящи, умерено тънки. Относително къси, с триъгълна форма, плътно прилягащи към главата. Поставени малко над линията на очите.
Очи Средно големи и косо поставени. Краищата на клепачите са тъмни.
Зъби Бели, големи, здрави и плътно прилягащи един към друг. Захапката е ножична.
Шия Мускулеста и суха. Дължината є се приближава до дължината на главата. Поставена под ъгъл около 35° към линията на гърба.
Гърди Широки, дълбоки, достигащи до лактите и по-ниско.
Холка Добре развита. Изпъква над линията на гърба.
Гръб Прав, широк и мускулест.
Поясница Къса, широка и мускулеста, леко изпъкнала.
Крупа Широка, умерено дълга, леко наклонена.
Корем Прибран.
Предни крайници Прави, сухи и мускулести. Подрамената са с овален разрез, лактите са насочени назад. Ъгълът на раменната става е 100–110°. Метакарпусите са поставени почти отвесно.
Задни крайници Сухи и мускулести. При поглед отзад – прави и успоредни, а отстрани – с добре изразени ъгли на ставните съчленения. Коленните стави са закръглени. Подбедрата са умерено дълги. Скакателните стави са сухи и добре изразени. Метатарзусите са поставени почти отвесно.
Лапи Засводени, с овална форма и плътно прибрани пръсти.
Опашка Дебела в основата си и постепенно изтъняваща към върха. Достига максимално до скакателната става. Опашка, която не достига с 2–3 см до скакателната става, е най-типична. В спокойно състояние е отпусната, а при възбуда се повдига над линията на гърба.


РУСКО ГОНЧЕ