РУСКИ РИТРИВЪР

синоними: русский ретривер, Russian Retriever, Russischer Retriever

произход – Великобритания

размери

ръст 58–68 см 53–63 см

История Съдбата на тази рядка и вече изчезнала порода все още е обект на догадки. Най-популярната версия свързва името є с името на лорд Туидмаут, който само няколко години след Кримската война купува от един цирк в град Брайтън 6 циркови кучета, които силно го впечатлили. Единственото, което могъл да разбере за тях, било, че те били от Русия и произхождали от голямата група на кавказките овчарки (според някои източници става дума за кучета следотърсачи trackers от Русия). Поради ограничения брой на групата и с цел да опресни кръвта, избягвайки тежките последици от прекалено близкия инбридинг, лордът кръстосал своите циркови кучета с блъдхаунд и ирландски сетер. Според някои източници едно от "цирковите" кучета на лорд Туидмаут е основоположник на породата златен ритривър.

Общ вид Голямо, доста масивно куче с добре развити кости.

Цвят Жълто-риж, по гърба по-тъмен, а по страните, краката и корема – светъл, почти кремав. Прошарването с бели косми е нежелателно, но много често се среща по лапите. По-ярките червеникави оттенъци, които често се появяват в резултат от кръстосването с ирландски сетер или блъдхаунд, също са нежелателни.

Космена покривка Сравнително дълга, тънка и гъста. По гърба и особено върху поясницата и крупата – вълниста.

Глава С изтеглена форма, сравнително масивна. Черепната част е малко по-широка, отколкото при гладкокосместия ритривър. Муцуната е дълга, със силни челюсти. Носът и устните са тъмно пигментирани. Ноздрите са широки.

Очи Леко изпъкнали, яркокафяви. Клепачите са плътно прилепнали с тъмно оцветени ръбове.

Шия Наподобява шията на лабрадорския ритривър.

Гърди Умерено широки и дълбоки. Изпъкналите ребра не се стесняват в краищата.

Тяло Здраво и симетрично. Гърбът и поясницата са широки и мощни. Крупата е висока и немного широка.

Предни крайници Прави.

Задни крайници Мощни и мускулести. Скакателните стави са рязко очертани, разположени достатъчно високо. При движение са насочени право назад.

Лапи С плътно прибрани пръсти.