РОДЕЗИЙСКИ РИДЖБЕК, – FCI № 146

синоними: Rhodesian Ridgeback, African Lion Dog, Chien Ў crete dorsale de Rhodesie
произход – Южна Африка
размери
FCI AKC KC
ръст 63–68 см 63,5–68,5 см 63–67 см
61–66 см 61–66 см 61–66 см
тегло около 34 кг около 34 кг
около 30 кг около 29,5 кг
История Когато пристигат през ХVII в. в Южна Африка, първите колонизатори заварили там кучетата на аборигените зулуси и хотентоти, които били от примитивния тип Шенси, но имали една отличителна характеристика – гребен от косми по гърба, насочени обратно. Колонизаторите кръстосали тези животни със своите, донесени от Европа (гончета, догове и хрътки). И нарекли новия тип бурско ловно куче. Това животно било смело, интелигентно и изключително приспособено към тежкия живот в африканския буш. Попаднали в ръцете на Корнелиус ван Руйен, бурските ловни кучета били кръстосани с еърдейлтериери, колита, пойнтери и ритривъри, докато се получил африканско-европейски хибрид: бърз, смел, издръжлив, с други думи, притежавал чудесната комбинация от качества, правещи го изключително подходящ за лов на едър дивеч. През 1902 г. бил създаден Клуб на лъвското куче (Lion Dog Club), а през 1924 г. – и клубът на родезийския риджбек, който приема официалния стандарт на породата.


Общ вид Красиво, силно и мускулесто куче, хармонично свързано и подвижно, издръжливо и бързо.
Тип поведение Интелигентно и сдържано в чувствата си куче. Не демонстрира нито агресивност, нито плахост.
Цвят От светложълтеникав до кафявочервен. Главата, тялото, крайниците и опашката трябва да имат еднакъв цвят. Допуска се малко бяло петно върху гърдите и върху пръстите, но се счита за недостатък, когато бялото е в повече или пък малки петна са разположени върху корема или върху крайниците над лапите. Допускат се тъмна маска и тъмно оцветяване по ушите.
Космена покривка Къса, гъста, гладка и лъскава. Не трябва да бъде нито вълниста, нито копринена. Това, което отличава породата, е гръбният гребен, образуван от косми, които растат в обратна посока на останалата козина. Гребенът трябва да бъде отчетливо очертан и симетричен. Започва между или непосредствено зад плешките и постепенно изтънявайки, стига до крупата. В горната му част се вграждат две коронки, еднакви и симетрично разположени, като височината им не трябва да надвишава 1/3 от дължината на гребена. Ширина до 5 см се приема за добра ширина за лентата на гребена.
Кожа, мускулатура и кости Кожата покрива плътно тялото и не образува гънки. Мускулатурата е суха, а костите – здрави.
Глава Черепната част е плоска и доста широка между ушите. Стопът е добре, но не прекалено изразен. Муцуната е дълга, дълбока и мощна. Устните са добре очертани и добре прилепнали. Носната гъба е черна или кафява според цвета на козината.
Уши Високо поставени, средно големи, с доста широка основа. Постепенно изтъняват към върха, който е заоблен. Трябва да бъдат прилепнали към главата.
Очи Очите са умерено раздалечени, кръгли, блестящи и живи. Цветът им трябва да е в тон с цвета на козината, с интелигентен израз.
Зъби Добре развити, особено кучешките. Захапката е ножична.
Шия Достатъчно дълга, здрава, без провиснали кожни гънки.
Гърди Не са прекалено широки, но са дълбоки и обемни. Ребрата са умерено извити, без да са бъчвообразни.
Холка Здрава и добре замускулена.
Гръб Прав и силен.
Поясница Мощна, мускулеста и леко засводена.
Крупа Широка и мускулеста, леко наклонена.
Корем Стегнат и леко прибран.
Предни крайници Със силни кости, здрави и абсолютно прави. Плешките са поставени косо, мускулести и релефни. Лактите са прилепени до гърдите.
Задни крайници С добре очертани мускули. Подбедрата са дълги и мощни, с добре изразени ъгли. Скакателната става е развита и добре свързана.
Лапи Компактни, с прибрани и сводести пръсти. Възглавничките са кръгли, здрави и еластични. Лапите са защитени от космите, които растат между пръстите и възглавничките.
Опашка Поставена нито много високо, нито прекалено ниско. Дебела в основата си и постепенно изтъняваща към върха, без да е груба. Носи се леко извита нагоре, но не и във формата на кръг.


РОДЕЗИЙСКИ РИДЖБЕК