РИЗЕНШНАУЦЕР, – FCI № 181

синоними: Riesenschnauzer, Giant Schnauzer, Schnauzer geant
произход – Германия
размери
FCI AKC KC
ръст 60–70 см 65–70 см 65–70 см
60–65 см 60–65 см 60–65 см
тегло 30–40 кг
История Произходът на ризеншнауцера продължава да предизвиква разногласия сред специалистите. Несъмнено е само родството между шнауцерите и пинчерите, които заедно оформят обща група, създадена в Централна Европа, която не е била резултат от целенасочено развъждане. Когато били представени за първи път на изложба през 1902 г., ризеншнауцерите не привлекли особено вниманието на любителите, но 7 години по-късно, когато на изложба в Мюнхен били представени 29 ризеншнауцера, те предизвикали наистина голям интерес. И тъй като всички кучета, с изключение на едно, били от Мюнхен, породата била записана с името мюнхенски шнауцер в племенната книга на пинчерите и под това име била известна до 1923 г., когато бил издаден първият стандарт на породата ризеншнауцер.


Общ вид Високо, силно, с квадратен формат куче.
Тип поведение Темпераментен, смел и активен, недоверчив към непознати.
Цвят Черен без никакви петна. Лаково черен, възможно е наличието на отделни бели косми. Сол и пипер – покривният косъм е зонарно оцветен, т. е. редуват се светли и тъмни зони. Възможни са всички оттенъци от сребристосиво до тъмно стоманено. При всички оттенъци е задължителна черната маска.
Космена покривка Състои се от твърд, гъст и леко извит към върха покривен косъм и добре развит подкосъм. На главата има добре развити "мустаци", "брада" и "вежди". Естественото линеене не е изразено и се замества с триминг, който е задължително условие за придаване на стандартни форми на кучето при участието му в изложба.
Глава Дълга, пропорционална на тялото. При поглед отгоре, отпред и отстрани – правоъгълна. Скулите са леко закръглени, мускулести. Стопът е добре изразен. Задтилният издатък е добре развит. Челото е умерено широко. Муцуната е масивна, със здрави челюсти, с формата на тъп клин. Устните са сухи, плътно прилягащи, с черен цвят. Носната гъба е голяма и черна.
Уши Високо поставени, с V-образна форма, клепнали напред.
Очи С овална форма и тъмен цвят. Клепачите са сухи, плътно прилягащи.
Зъби Големи, здрави и бели, в пълен комплект. Захапката е ножична.
Шия Мощна, високо поставена, мускулеста и суха.
Гърди Умерено широки, дълбоки до нивото на лактите, с овална форма, с добре развита гръдна кост, леко изпъкват напред.
Холка Добре изразена.
Гръб Здрав и мускулест, леко наклонен.
Поясница Къса, широка, мускулеста и леко изпъкнала.
Крупа Средно дълга, широка и закръглена.
Корем Умерено прибран.
Предни крайници Прави и успоредни. Лопатките са косо поставени и покрити с релефна мускулатура. Лактите са насочени назад, прибрани към гърдите. Метакарпусите са къси, почти отвесно поставени.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни, поставени малко по-широко от предните. Бедрата са косо поставени, със силна, релефно изпъкваща мускулатура. Подбедрата са средно дълги. Метатарзусите са здрави, почти отвесно поставени.
Лапи Големи, с овална форма, със сводести прибрани пръсти. Ноктите са здрави и черни. Стъпалните възглавнички – твърди и черни.
Опашка Високо поставена, купира се, като се оставят 2–3 прешлена.


РИЗЕНШНАУЦЕР