ПАРСЪН-ДЖАК-РЪСЕЛОВ ТЕРИЕР, – FCI № 339

синоними: Parson Jack Russel Terrier, Jack Russel Terrier
произход – Великобритания
размери
FCI АКС KC
ръст мин. 26 см мин. 33 см
идеално 35 см идеално 35 см
мин. 26 см мин. 30 см
идеално 33 см идеално 33 см
История Това е още една от породите, носещи името на своя създател. Пастор Джон (Джак) Ръсел, който бил и един от основателите на британския Кенел клуб, изпитвал силна страст към лисичия лов. Още като студент в Оксфорд той получил първия си териер. Това била твърдокосместа бяла кучка с петна по главата, която външно се приближавала твърде много към съвременния стандарт на породата. За да подсили ловните качества, пастор Джак Ръсел правел много кръстосвания с териери от други породи, без да обръща особено внимание на външния вид. Основната цел била усъвършенстване ловните качества на кучето и типизацията останала на заден план. Предпочитали се все пак кучета с преобладаващ бял цвят, които лесно били различавани от лисицата. Това довело нещата дотам, че в началото на века дори шампионите фокстериери практически не се различавали от териерите на Джак Ръсел. Заради изключителния си боен дух, смелост, сила и упоритост кучетата на пастора станали много популярни на континента и през 1990 г. британският Кенел клуб публикувал официалния стандарт на породата.


Общ вид Териерът на Джак Ръсел е типично работно куче – активно, ловко и издръжливо, със скъсени крайници и компактно, добре замускулено тяло.
Тип поведение Весел, жизнерадостен и заедно с това изключително смел и упорит ловен териер.
Цвят Чисто бял, бял с черни, рижи или жълто-рижи петна, разположени преди всичко по главата и в основата на опашката.
Космена покривка Козината е груба, плътна, като може да бъде гладка и прилепнала или твърда. По-дългите и твърди косми по муцуната и крайниците трябва да бъдат редки.
Глава Умерено дълга, с плоска черепна част и слабо забележим стоп.
Уши Високо поставени, малки, с V-образна форма. Краищата са увиснали напред.
Очи С бадемовидна форма, с тъмен цвят и живо изражение.
Лапи С плътно прибрани пръсти и здрави стъпални възглавнички.
Опашка Високо поставена, силна. Купира се, като се оставя такава дължина, която позволява кучето удобно да се хваща.


ПАРСЪН-ДЖАК-РЪСЕЛОВ ТЕРИЕР