НЕМСКИ ДОГ, – FCI № 235

синоними: Deutsche Dogge, German Boarhund, Great Dane, Dane, German Mastiff, Dogue allemand, Grand danois
произход – Германия
размери
FCI AKC KC
ръст най-малко 80 см мин. 76 см мин. 76 см
най-малко 72 см мин. 71 см мин. 71 см
тегло 50–70 кг мин. 54 кг
мин. 46 кг
История Древните молосови кучета, използвани за лов, охрана и като бойни животни, са сред предците на немския дог. В Средновековието в Германия са развъждали кучета от този тип, наричани Hatzruede, близки родственици на английските мастифи. От тях, от внесени от Англия мастифи и от ирландския вълкодав е създадена основата на днешния немски дог. Твърде бързо, това величествено куче намира много приятели. Един от най-известните е Ото фон Бисмарк със своя любим дог Тирас.


Общ вид Аполон на кучешкия род. Обединява в себе си гордост, жизненост, мощ и елегантност. Дори в състояние на афект не показва нервност.
Тип поведение Дружелюбен, любвеобилен и предан на стопанина, но недоверчив и сдържан към непознати.
Цвят Тигров : Основният цвят е светлозлатистожълт до наситено златист с черни напречни ивици. Колкото по-интензивен е основният цвят и колкото по-ярки са ивиците, толкова по-впечатляваща е окраската. Малки бели петна по гърдите и пръстите, както и светли очи и нокти са нежелателни. Жълт : Светлозлатист до наситено златно жълто, желателни са черна маска и черни нокти. Син : Цветът трябва да е стоманеносин, без всякакви примеси от жълто или черно. Допустими са по-светли очи и бели петна. Черен : Блестящо антрацитеночерен, с тъмни очи. Петнист (Арлекин) : основният цвят е чисто бял, за предпочитане без никакви нюанси, с разпръснати по цялото тяло блестящи черни петна с неправилна форма (допустими, макар и нежелателни са няколко сиви или кафеникави петна). Очите трябва да са тъмни, но се допускат и по-светли. Носната гъба е черна, но се допуска нос на петна. Мантийното оцветяване, при което черният цвят покрива като мантия цялото тяло и само шията, лапите и краят на опашката са бели, се оценява с черните догове.
Космена покривка Космите са много къси, гъсти, лъскави и гладко прилепнали.


Глава Издължена и тясна, с рязко изразен стоп. Челото и муцуната са паралелни помежду си. Надочните дъги са добре изразени. Дължината на муцуната и на черепната част е равна. Устните са добре развити и придават характерна ъгловата форма на муцуната. От всички страни главата трябва да изглежда ъгловата и да е пропорционална на общата структура на тялото.
Уши Сравнително високо поставени, средно големи, клепнали, като предните им ръбове са разположени до бузите. В някои страни се купират.
Очи Средно големи, кръгли, възможно най-тъмно оцветени, с жив и интелигентен израз.
Зъби Големи, бели, с ножична захапка.
Шия Високо поставена, дълга, суха и мускулеста, леко стесняваща се от гърдите към главата, с добре оформен преход към тила, без развити кожни гънки.


Гърди Достатъчно широки и дълбоки, с овална форма, достигащи до лактите.
Холка Добре развита и мускулеста.
Гръб Прав, мускулест и здрав.
Поясница Къса, мускулеста, леко заоблена.
Крупа Широка и мускулеста.
Корем Прибран, като образува красива извивка след прехода от гърдите.
Предни крайници С дълга и косо поставена лопатка, сключваща прав ъгъл с раменната кост. Лакътят не е извит нито навън, нито навътре. Подрамото е право и мускулесто. Метакарпусът е широк и здрав, леко наклонен.
Задни крайници С широки и мускулести бедра и дълги силни подбедра. Ъглите при ставните съчленения не трябва да са прекалено тъпи.
Лапи С овална форма, къси пръсти и добре засводени. Ноктите са къси и възможно най-тъмно оцветени.
Опашка Високо поставена. Достига до скакателните стави. Широка в основата си и постепенно изтъняваща към върха. В спокойно състояние се носи отпусната надолу, а при възбуда и в движение се повдига извита като сабя над продължението на гръбната линия, но не и над гърба.


НЕМСКИ ДОГ-0НЕМСКИ ДОГ-1НЕМСКИ ДОГ-2