МЪЛИНС ФИЙСТ

синоними: Feist, Mullin’s Feist

произход – САЩ

размери

ръст 37,5–45 см тегло 7,5–13,6 кг

История Породата води началото си от три гончета от Тенеси (едно мъжко и две женски), които Джоди Мълинс придобива през 1970 г. от едно семейство, което развъжда този тип кучета в продължение на много години.

Общ вид Това е пъргаво активно куче с дребен до среден ръст. Тялото е малко по-дълго от височината при холката. Крайниците са достатъчно дълги, за да позволяват кучето да се движи бързо и пъргаво и по труден терен. Главата е средно широка, с плоска черепна част и умерено изразен стоп. Муцуната е здрава и малко по-къса от дължината на черепа. Ушите са поставени сравнително високо и висят. Опашката е права, поставена като естествено продължение на горната линия на гърба и може да бъде с естествената си дължина или купирана. Козината е къса и фина. Оцветяването е обикновено монохромно, но се допускат бели петна.

Това куче се отглежда като работно и дефектите му трябва да се оценяват дотолкова, доколкото не пречат на работните му качества.

Тип поведение Активно куче, използвано за лов на катерици и еноти, но с успех може да работи и на опосуми и диви свине. Демонстрира отлични качества като пазач.

Цвят Едноцветен жълт или черен, със или без бели петна.

Космена покривка Козината е къса, гладка и фина.

Глава Пропорционална на големината на тялото. В профил муцуната е малко по-къса от черепа, със забележим стоп. Линиите на муцуната и челото са успоредни. Черепната част е плоска и умерено широка. Скулите са мускулести, но не прекомерно развити. Муцуната е здрава, със силни, добре замускулени челюсти. Устните са сухи и тъмно пигментирани. Носната гъба е черна.

Уши Увиснали и поставени сравнително високо.

Очи Тъмни на цвят, с черни ръбове на клепачите.

Зъби Бели, в пълен набор. Захапката е ножична.

Шия С чисти линии, умерено дълга, мускулеста.

Гърди Умерено широки и дълбоки. Ребрата са добре извити и насочени назад.

Гръб Средно дълъг, прав и мускулест.

Поясница Къса и леко изпъкнала.

Предни крайници Лопатките са косо поставени и сключват ъгъл около 90° с дългите раменни кости. Подрамената са здрави, прави, с умерено развити кости. Лактите са прибрани към тялото, като позволяват свободна акция на крайниците. Метатарзусите са къси, силни, леко наклонени и гъвкави.

Задни крайници Погледнати отзад – здрави, мускулести и успоредни. Костите, мускулатурата и заъгляването са в хармония с тези на предните крайници. Метатарзусите са къси, здрави и перпендикулярни на земята.

Лапи Закръглени, сводести и компактни, с твърди стъпални възглавнички. Допълнителните пръсти се отстраняват.

Опашка Може да е естествено дълга или купирана. Понякога се раждат и кученца с естествено къси опашки. В движение се извива нагоре.