МОСКОВСКИ ТОЙТЕРИЕР

синоними: московский той териер, Mosсow Toy Terrier, Moskauer Toy Terrier

произход – Русия

размери

18–26 см допуска се до 28 см

История Началото на тази твърде млада порода поставя през 1957 г. кученцето Чики. То е родено от две гладкокосмести кучета, едното от които притежавало леко удължен косъм и било без родословие. Родителите на Чики са представители на създадения в бившия Съветски съюз своеобразен тип на английския тойтериер, който се отличавал от оригинала преди всичко по формата на главата. Група московски любители начело с Е. Жарова решили да закрепят оригиналния екстериор на Чики и затова заплодили с него черно-кафява кучка, която също имала леко удължен косъм. От тази връзка се родили 3 дългокосмести кученца. Така било поставено началото на новата порода. Дълги години тя била наричана московски дългокосмест тойтериер, но тъй като в резултат на целенасочената селекционна работа в нея се обособили 2 типа според дължината на космената покривка – гладкокосмест и дългокосмест, било взето решение името да бъде само московски тойтериер.

Общ вид Малко, елегантно и подвижно кученце с високи крайници и квадратен формат. Костите са тънки, покрити със суха мускулатура. Според типа на козината съществуват две разновидности – гладкокосместа и дългокосместа. Половият тип е изразен слабо морфологически, но ясно забележим в поведението.

Тип поведение Активно, много жизнерадостно куче. Не е страхливо и злобно.

Цвят Всеки еднотонен цвят без белия и черния. Черен с подплащници. Кафяв с подплащници. Син с подплащници. Малко бяло петно на гърдите и пръстите е допустимо, но е нежелателно.

Космена покривка Съществуват две разновидности: гладкокосместа и дългокосместа. Гладкокосместа : Козината е къса, плътно прилепнала, блестяща, без подкосъм и без неокосмени участъци. Дългокосместа : Тялото е покрито с умерено дълга (3-5 см) права или леко вълниста, прилягаща козина, която не скрива естествените контури на тялото. Козината по главата, муцуната и предната част на крайниците е къса и плътно прилепнала. По задната страна на крайниците козината е дълга, ясно изпъкваща от основната космена покривка. На всички лапи расте удължена коприненоподобна козина. Ушите са покрити с много гъсти и дълги косми, които при кучетата над 3-годишна възраст трябва напълно да покриват външната повърхност и края на ушите. Козината по тялото не трябва да изглежда разрошена или прекалено къса (под 2 см).

Глава Малка, изискана, суха, умерено широка в скулите. Челото е леко закръглено. Надочните дъги са добре развити. Стопът е ясно изразен. Муцуната е суха, заострена и има 1/3 от дължината на главата. Устните са тънки, сухи и плътно прилепнали. Носната гъба е неголяма, черна или в тон с общото оцветяване.

Уши Високо поставени, прави, големи и тънки. Полуправите уши са допустими, но нежелателни.

Очи Широко и водоравно поставени. Достатъчно големи, закръглени, леко изпъкнали, тъмни на цвят. Клепачите са тъмни в тон с окраската, плътно прилепнали.

Зъби Неголеми, бели. Захапката е ножична.

Шия Високо поставена, дълга, суха и леко извита.

Гърди Дълбоки, умерено широки, с овална форма. Достигат до нивото на лактите.

Холка Изразена.

Гръб Здрав и прав.

Поясница Къса и леко изпъкнала.

Крупа Леко закръглена и слабо наклонена.

Корем Добре повдигнат.

Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни. Ъгълът при раменната става е около 110–120°. Лактите са насочени назад и са притиснати към гръдния кош. Дължината на предните крайници до лакътя е 55–58 % от височината при холката. Метакарпусите са отвесно поставени.

Задни крайници При поглед отзад – успоредни, поставени по-широко от предните. Бедрата са средно дълги, леко наклонени. Всички ъгли са добре изразени. Метатарзусите са средно дълги, отвесно поставени.

Лапи Малки, закръглени.

Опашка Кучето я носи весело, на нивото на гърба или по-високо. Купира се, като се оставят 2–3 прешлена.