МОСКОВСКА СТРАЖЕВА

синоними: московская сторожевая, Mosсow Watchdog,
Moskauer Wachhund
произход – Русия
размери
ръст най-малко 65 см най-малко 63 см
История Тази породна група е създадена в развъдника "Червена звезда" край Москва, ръководен през 50-те години от генерал Медведев, за да обслужва нуждите на милицията и КГБ от физически силни и злобни кучета. За целта е проведено кръстосване на кучета от породите санбернар и кавказка овчарка. От санбернара новата порода е трябвало да получи големия ръст и изключителната физическа сила, а от кавказката овчарка – вродената злоба към непознати.


Общ вид Куче с едър ръст, масивно, с леко удължен формат. Конституционният тип е груб, напомнящ до известна степен този на санбернара, но по-здрав и плътен.
Тип поведение Уравновесено, спокойно куче.
Типичен алюр Къс, тежък тръс.
Цвят Бял с рижи и кафяви петна, жълтеникав с тъмна маска.
Космена покривка Козината е дълга, гъста, с добре развит подкосъм. Косъмът е прав. На главата и шията образува бакенбарди и грива. По-дълъг на задната страна на крайниците и по опашката. Срещат се и късокосмести кучета с гъста козина без добре развит украсяващ косъм.
Кожа Плътна. Образува неголеми гънки под долната челюст.
Мускулатура Масивна, добре развита.
Кости Силни и груби.
Глава Широка и масивна в черепната част, мозъчният дял е широк и леко изпъкнал. Стопът е изразителен, с дълбок преход към муцуната.
Муцуна Къса, тъпа, паралелна на линията на челото или леко повдигната. Устните са дебели, увиснали, без обаче да закриват долната челюст.
Уши Висящи, с триъгълна форма, неголеми и високо поставени.
Очи Малки, тъмни и закръглени, поставени хоризонтално.
Зъби Големи, бели. Захапката е ножична.
Шия Масивна, къса, поставена под ъгъл около 35–45о към линията на гърба.
Гърди Широки, дълбоки и дълги. Ребрата са леко закръглени. Забележимо се разширяват към задницата на кучето.
Холка Добре развита, изпъкнала над линията на гърба.
Гръб Прав, широк и мускулест.
Поясница Къса, широка и леко изпъкнала.
Крупа Широка и мускулеста. Поставена хоризонтално.
Корем Повдигнат малко над линията на гърдите.
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни. Ъгълът на раменната става е около 100О. Лактите са насочени назад. Подрамената са здрави и масивни. Метакарпусите са широки, дебели и леко наклонени.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни, поставени по-широко от предните. Ъглите на коленната и скакателната става са леко изправени. Подбедрата са къси, а метатарзусите са поставени почти отвесно.
Лапи Големи, закръглени, засводени, с плътно прибрани пръсти. Допускат се допълнителни пръсти.
Опашка На дължина достига до скакателните стави. В спокойно състояние стои отпусната надолу, със завит като кука край. При възбуда се завива сърпообразно над линията на гърба.


МОСКОВСКА СТРАЖЕВА