МАСТИФ, – FCI № 264

синоними: Mastiff, Englische Dogge, Dogue anglais, Matin
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст над 70 см мин. 76 см няма ограничения
над 66 см мин. 70 см за ръст и тегло
тегло 70–90 кг
История Има различни версии за името на това куче. Една от тях твърди, че "мастиф" е производно от латинското masivus, което значи "голям, могъщ" и което твърде точно определя най-очевидната характеристика на породата. Според друга версия името е произлязло от словосъчетанието master of the thieve, което в буквален превод значи "майстор на крадците" и също твърде точно пресъздава основната роля, която е изпълнявало векове наред това куче. Трета свързва името на породата със словосъчетанието mast-theve, което значи "тежък, груб".
От произведения на художници и писатели става ясно, че типът на кучетата, определяни като мастифи, е изключително разнообразен, като се почне от гладкокосмести и стройни животни, по-близки до някои гончета и хрътки, мине се през ниски кривокраки кучета, с големи глави, по-близки до представата ни за булдога, и се стигне до сравнително дългокосмести едри петнисти кучета, каквито са големите пастирски догообразни. В съвременната литература в зависимост от източника се използват няколко термина, които очевидно трябва да имат едно и също значение. В английскиговорящите страни се използва терминът mastiff. Немскиговорящите използват лат. doggе. Във френския език успешно съжителстват няколко термина, използвани за една и съща група кучета – matin, dogue, alan. Аз смятам, че терминологията, прилагана за едрите и масивни кучета, наричани в България догообразни, се нуждае от прецизиране, тъй като всеки от изброените по-горе термини е свързан със сравнително точно определен момент от историята на кучетата или с името на конкретен етнос или племе. Такъв е случаят с термините alan и moloss, които често биват използвани като определения за групата догообразни или като заместители на имената на конкретни породи от този тип.


Общ вид Едро, масивно хармонично куче със здрави кости. Излъчва величие и независимост.
Тип поведение Мастифът е спокоен и уравновесен, смел и жертвоготовен за стопанина си.
Цвят Жълто-кафяв, с цвят на праскова или тигров. При тигровия цвят основният фон трябва да бъде жълто-кафяв или цвят на праскова и да е покрит равномерно с максимално тъмни ивици. Муцуната, ушите и носната гъба трябва да бъдат тъмни – колкото по-тъмни, толкова по-добре. Тъмни петна има и около очите, и над тях. Допуска се малко бяло петно на гърдите.
Космена покривка Умерено къса, права и твърда. Подкосъмът е гъст, къс, плътно прилепнал.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е дебела и плътна. Мускулатурата е мощна, с доста съединителна тъкан. Костите са здрави и груби.
Глава Масивна и широка. Черепната част е широка, челото е леко изпъкнало, с изразени кожни гънки, които стават по-отчетливи, когато кучето е нащрек. Надочните дъги са умерено изразени. Има сравнително добре развита медиална бразда. Стопът е изразен, но не рязък. Муцуната е мощна и здрава, къса и широка, почти без да се стеснява към носа. Долната челюст е широка по цялата си дължина, леко закръглена отпред. Устните са месести и дебели, висящи и формират квадратния профил на главата.


Уши Малки в сравнение с главата, с формата на равностранен триъгълник и със закръглени краища. Поставени са високо и широко. В спокойно състояние прилягат плътно към главата. Кожата на ушите е умерено тънка, а цветът им съответства на цвета на основата.
Очи Широко поставени, средно големи и в никакъв случай изпъкнали. Третият клепач не трябва да се вижда. Цветът е кафяв. Колкото по-тъмен, по-добре. Изражението на очите е внимателно и добродушно.
Зъби Здрави, с големи и широко поставени кучешки зъби. Челюстите са мощни. Захапката е ножична, но се допуска слабо изразена презахапка, при условие че, когато устата е затворена, не се виждат зъбите.
Шия Средно дълга, умерено суха, мощна и много мускулеста, леко изпъкнала, без видим излишък на свободна кожа.
Гърди Широки, дълбоки, закръглени, достигат минимум до линията на лактите. Ребрата са достатъчно изпъкнали, дълги, насочени назад.
Холка Широка и здрава.
Гръб Прав, мускулест и мощен. При поглед отзад – леко закръглен.
Поясница Широка и мускулеста.
Крупа Широка и мускулеста, леко наклонена.
Корем Достатъчно, но не прекалено прибран.
Предни крайници Лопатките са косо поставени, мощни, добре замускулени и в никакъв случай не са свободни. Краката са прави, здрави, широко поставени, с масивни кости. Лактите са насочени назад. Метакарпусите са силни и почти отвесни.
Задни крайници Широко поставени и мускулести, паралелни помежду си. Коленните стави имат умерени ъгли на съчленяване, съответстващи на ъглите на съчленяване на предните крайници. Подбедрата са здрави и мощни, с изразени ъгли при скакателните стави. Метатарзусите са поставени почти отвесно и са леко изтеглени назад, така че перпендикулярът, спуснат от седалищния издатък, минава пред задната лапа.
Лапи Големи, кръгли, компактни и сводести. Ноктите са черни.
Опашка Поставена умерено високо, на дължина достига до скакателните стави или малко под тях. Дебела в основата си и изтъняваща към върха. В спокойно състояние е отпусната надолу, а при движение леко се повдига, но в никакъв случай не над гърба.


МАСТИФ-0МАСТИФ-1