МАЛКА ИТАЛИАНСКА ХРЪТКА, – FCI № 200

синоними: Piccolo Levriero Italiano, Italian Greyhound, Italienisches Windspiel, Petit Levrier d’Italie,
Levrette, левретка

произход – Италия
размери
FCI AKC KC
ръст 32–38 см 33–38 см
тегло до 5 кг 2,7–4,5 кг
История Произходът на тези кучета се свързва с няколко различни източника. Според едни от тях малки хръткоподобни кучета са пренесени от Кипър и Гърция, според други владетелката на Египет Клеопатра подарява на Цезар 6 малки късокосмести хрътки. Трети предполагат, че при търговските си пътувания финикийците пренесли предците на тези кученца от Египет на о. Малта. Така или иначе, още през ХVI в. във Франция вече са описани дребни късокосмести хрътки, които наричали "левронс" и "леврише" (мъжка и женска). В Италия тези кучета са на особена почит заради изключителната им бързина, която била използвана при лова на зайци и птици, гнездящи по земята.


Общ вид Твърде много напомня умалено копие на грейхаунд или слуги.
Тип поведение Сдържано, нежно, интелигентно и послушно куче.
Цвят Едноцветен – черен, сив, оловносив, жълт във всякакви нюанси (т. нар. italien isabella). Бели петна са допустими само на гърдите и на лапите.
Космена покривка Козината е къса, фина и равномерно покрива цялото тяло без никаква следа от ресни.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е суха и добре прилепнала по тялото, особено опъната върху лактите. Мускулатурата е нежна и суха. Костите – здрави и сухи.
Глава Удължена и тясна. На дължина стига до 40 % от височината при холката. Дължината на черепната част и муцуната са равни. Стопът е много слабо изразен. Муцуната е остра, с тънки фини устни, добре прилепнали към челюстта, тъмно пигментирани.
Уши Високо поставени, малки, с фин хрущял. Носят се насочени назад, към тила и горната част на врата. Когато кучето е нащрек, основата на ушите се изправя, а горната част клепва хоризонтално встрани.
Очи Големи и изразителни, нито изпъкнали, нито дълбоко поставени, с тъмен цвят и с добре пигментирани клепачи.
Зъби Здрави и в пълен брой. Захапката е ножична.
Шия Дължината є е равна на дължината на главата, добре замускулена, с лека дъговидна извивка в горната си част. Кожата е суха и нежна, без гънки.
Гърди Тесни и дълбоки, дори под нивото на лактите, с плоски ребра.
Холка Рязко изразена.
Гръб Прав, добре замускулен.
Поясница Къса, мускулеста, изпъкнала.
Крупа Къса, наклонена.
Корем Рязко повдигнат.
Предни крайници Лопатките са полегати, обложени с релефна мускулатура. Лактите са прилепнали към гръдния кош. Дължината на крака до лакътя е малко по-голяма от дължината от лакътя до холката. Костите са леки и вертикално поставени – и в профил, и в анфас. Метакарпусите са леко наклонени.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни. Бедрата са широки, но не обемисти, със сухи, добре очертани мускули. Подбедрата са доста полегати, с ясно очертан улей над дисталната част на костта. Метатарзусите са вертикални.
Лапи Малки, с почти овална форма, с прибрани сводести пръсти. Стъпалните възглавнички са пигментирани, а ноктите – черни или тъмни в зависимост от цвета на козината или на лапата, където белият цвят е допустим. Предните лапи са малко по-издължени от задните.
Опашка Ниско поставена, нежна в основата си и изтъняваща към върха. Кучето я носи ниско, като в началото е права, а в последната си част извита.


МАЛКА ИТАЛИАНСКА ХРЪТКА