ЛАГОТО РОМАНЬОЛО, – FCI № 298

синоними: Lagotto Romagnolo, Romagna Water Dog, Wasserhund der Romagna, Chien d’eau romagnol
произход – Италия
размери
FCI АКС КС
ръст 43–48 см
идеално 46 см
41–46 см
идеално 43 см
тегло 11–14 кг
История Италианските учени смятат, че предците на това куче са попаднали в Италия заедно с турските мореплаватели, чиито кораби често акостирали по италианските брегове. Те охранявали и платноходите на маврите и били високо ценени от моряците заради изключителната им съобразителност и любовта към водата. Породата се е формирала в низините на Комакио и Равена в Северна Италия, а според Е. Раймонди още през 1630 г. този тип кучета били обичайни за Адриатическото крайбрежие, където били използвани като апортьори. Лагото били незаменими помощници на ловците при лова в богатите на дивеч лагуни на Италия, където те неуморно плували и дори се гмуркали в ледената вода, добре защитени от характерната си космена покривка. Около 1800 г. лагуните били пресушени и качествата на лагото били "пренасочени" в друга област – търсачи на трюфели. Тези растящи под земята деликатесни гъби на практика спасили породата от изчезване.


Общ вид Куче със среден ръст, пропорционално, здраво, с гъста и къдрава козина, равномерно покриваща цялото тяло. Дължината на тялото е малко по-голяма от височината при холката.
Тип поведение Послушно и лесноуправляемо куче, страстен плувец с добре развит ловен инстинкт.
Цвят Бял, бял с кафяви или рижи петна, кафяв с различни оттенъци, риж. На муцуната може да има по-тъмна кафява маска.
Космена покривка Средно дълга, гъста и къдрава козина, плътно покриваща всички части на тялото и представляваща идеална защита от студ и влага.
Глава С трапецовидна форма. Черепната част е малко по-дълга от муцуната. Стопът е слабо забележим.
Уши Сравнително големи, с широка основа, триъгълна форма и заоблени краища. Висящи.
Очи С овална форма и цвят в тон с цвета на кучето.
Опашка Със саблевидна форма. Носи се под линията на гърба.


ЛАГОТО РОМАНЬОЛО