КРАШКИ ОВЧАР, – FCI № 278

синоними: Krazski Ovcar, Karst Sheepdog, Istrian Sheepdog, Karstschaferhund, Berger du Karst,
Berger du bassin de Kras

произход – Словения
размери
FCI АКС КС
ръст 55–60 см 52–56 см
тегло 30–40 кг 25–35 кг
Общ вид Средно високо пастирско куче със здрава конституция, с богата космена покривка и желязносив цвят.
Тип поведение Умерено темпераментно и смело куче.
Цвят Желязно сив, желателно е тъмен. От гърба към краката изсветлява до пясъчносиво-жълто с тъмно сиви тигрови ивици по предните части на краката. С тъмна маска на лицето. Около маската е оцветен светло- до жълто-сиво. Бели петна по пръстите са позволени, но не са желателни.
Космена покривка Гъста, дълга и права, с гъст подкосъм. Главата и предната страна на краката са покрити с къси косми. Предният ръб на ушите е покрит с къси косми, а задният – с дълги и меки. Горната страна на шията е добре обрасла с козина, която образува грива, а долната част е обрасла с още по-дълга, сравнително мека козина. Опашката е равномерно покрита с дълга козина. Дължината на космите в областта на холката е най-малко 10 см.
Кожа, мускулатура и кости Плътна и еластична, добре приляга по тялото, без да образува гънки. Мускулите са мощни, а костите – здрави.


Глава Съразмерна на тялото, с масивна и заоблена черепна част. Дължината от темето до носа е 24–26 см. Надочните дъги са силно изразени. Челната бразда – умерено. Стопът е умерено изразен. Муцуната е средно дълга (около 12 см), дълбока и широка в основата. Носът е широк и черен и леко стърчи напред. Устните са месести, прилепнали, черно пигментирани.
Уши Умерено високо поставени, клепнали, с V-образна форма. Средно дълги.
Очи С бадемовидна форма и леко косо поставени. Цветът им е от кафяв до тъмнокафяв.
Зъби Много здрави, с добре развити резци. Захапката е ножична.
Шия Средно дълга, около 25 см, с права или леко арковидна горна и права долна линия, поставена и носена умерено косо, добре замускулена, с овален разрез, здраво свързана с главата и трупа.
Гърди Добре развити, дълги и широки, дълбоки най-малко до нивото на лактите. Ребрата са широки, умерено заоблени. Дълбочината на гърдите е 25–28 см, а обиколката – 70–78 см.
Холка Дълга и умерено широка, средно висока.
Гръб Средно дълъг, прав, мускулест и широк.
Поясница Къса, мускулеста и широка.
Крупа Средно дълга, широка, добре замускулена, с лек наклон.
Корем Умерено прибран.
Предни крайници При поглед отпред са прави и успоредни. Плешката е средно дълга, широка, мускулеста, косо поставена и добре свързана с гръдния кош. Ъгълът на раменната става е приблизително 90°. Подрамената са достатъчно дълги, добре замускулени, със здрави кости. Метакарпусите са средно дълги, широки и леко скосени.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни. Бедрата са дълги, широки и мускулести. Подбедрата са средно дълги, косо поставени, с мощна мускулатура. Коленният ъгъл е умерено отворен. Скакателната става също има умерено отворен ъгъл. Метатарзусите са прави и къси.
Лапи Овални, с плътно прилепнали пръсти. Ноктите са здрави и тъмно пигментирани. Възглавничките са тъмно до черно пигментирани. Допълнителни пръсти на задните крака се отстраняват.
Опашка Здраво свързана с трупа, високо поставена, средно дълга, достига най-малко до скакателната става, покрита с дълга козина. В спокойно състояние стои отпусната. При движение или афект се повдига до или над нивото на гърба. Върхът на опашката често се повдига нагоре.


КРАШКИ ОВЧАР